Jaktstigen med Nore och Levi

Jaktstigen_press_600pxHär fortsätter Norrlandsäventyren med Nore och Levi. Den första boken, Vintervägen med Nore och Levi har jag recenserat tidigare här på Barnboksprat. I den andra boken är det Erika Palovaaras färgglada och lekfulla illustrationer som man möter igen.

Författaren Erica Stridsman förmedlar en mysig stämning i sin text. Det är höst och pojkarna, som egentligen bor i Luleå, är med sina föräldrar i stugan Tjautjas. Pappan är ute i skogen för att jaga och deras mamma väcker dem för att ta sig dit. De ska ta med matsäck och få sitta på passet. Det är oerhört spännande för pojkarna, och jag upplever dem lite ovana situationen, kanske är det första gången de får vara med på älgjakt. Lite jobbigt är det att sitta tysta i skogen utan att göra något men plötsligt får deras pappa syn på en älg.

Själva skjutandet av älgen gör barnboksskaparna till ett naturligt inslag i både text och bild. De gör alltså ingen stor sak av det utan barnen ser ganska objektivt på jakten och dess syfte.

IMG_5828

Av älgen blir det kött som de äter under vintern. Det tycker pojkarna är det godaste de vet. –Pappa, vad du är bra på att skjuta, säger Nore och ser stolt på pappa.

För många barn är ju detta verklighet, både att ha föräldrar som jagar varje år, och att få följa med ut i skogen under älgjakten. Men för Nore och Levi kan skogen också vara en otäck plats. Tänk om de möter en björn och vad är det för skogsmonster vid deras stuga?

IMG_5827

En trevlig berättelse och ska jag sammanfatta båda böckerna i serien hittills så känns de väldigt mysiga. Norrländsk natur & sammanhållning inom familjen. De verkar ha väldigt trevligt ihop och jag undrar smått vad nästa norrlandsäventyr ska handla om.


Jaktstigen med Nore och Levi
Författare: Erica Stridsman
Illustratör: Erika Palovaara
Förlag: Idus
Utgiven: 2013
ISBN: 978-91-87001-93-2 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *