Det första fallet

Det första fallet är första delen i en serie deckare om paddan vid namn Kommissarie Gordon och dennes assistent, musen Paddy.

Fallet kommissarien får en snöig vinterdag är en nötstöld, anmäld av en ekorre. Det finns ingen misstänkt eller så är alla misstänkta! Kommissarien ställer sig på span i snön och ser plötsligt en mus komma gående med en nöt i famnen och han tar med sig musen till polisstationen för förhör. Det visar sig att musen är en musunge som inte har någon mat, ingenstans att bo, inget arbete och inte ens ett namn. Kommissarien ger musen namnet Paddy och hon får också bli hans assistent och sova på stationen. Tillsammans arbetar de på fallet med de stulna nötterna.

Det här är en bok att bara älska rakt av. Kommissarien som dricker te i mängder à la engelsk småstadskommissarie och dessutom har tre olika kakburkar: morgonkakor, middagskakor och slutligen kvälls- och nattkakor. Sen så har vi ju stämpeln, den stora viktiga stämpeln som kommissarien omsorgsfullt placerar på pappret och stämplar med ett kraftfullt Ka-dånk. Paddy är smart och snabbtänkt och visar sig vara en utmärkt polisassistent och det är en finstämd vänskap som växer fram emellan dessa två individer. Det är en alltigenom mysig bok som lämpar sig för de äldsta i förskolan eller de yngsta i skolvärlden. Både att läsa högt, läsa tillsammans eller att läsa själv för den som kan. Gitte Spees illustrationer förstärker precis den gemytliga deckarkänslan och jag uppskattar särskilt de vackra inledningarna till varje kapitel i olika färger. Som kronan på verket är bokens omslag inte glatt utan liksom matt och med tydlig struktur (detta heter säkert något på fackspråk) vilket fulländar läsupplevelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det första fallet
Författare: Ulf Stark
Illustratör: Gitte Spee
Serie: Kommissarie Gordon 1
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163869167
Antal sidor: 92
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *