Skrotboden

Skrotboden är namnet på det pumpagula hus där vännerna Krake och Fränka bor tillsammans. Det är också en butik full med gamla skatter, en spökkatt och en sjungande kråka. En dag kommer Polonius Pamp in i butiken och vill köpa huset för att kunna riva det och bygga en syltmunksfabrik. Krake och Fränka har lite ont om pengar men de vill absolut inte sälja huset till den förskräcklige Pamp. Pamp har dock en listig plan och plötsligt vänds allt upp och ner men vänskap kan övervinna det mesta!

Skrotboden har något lite gammaldags över sig i både text och bild och det är en charmig bok. Det är en klassisk onda mot goda-kamp men med hjältar som inte alltid är så modiga och ett folk som enat står upp mot pampen. Karaktärerna är ovanliga och färgstarka och illustratören Sanna Sipi har en väldigt säregen tecknarstil vilken förstärker känslan i berättelsen.

Det är finska Katja Krekeläs debutbok och hon skriver väldigt enkelt men blandar ändå in ovanliga eller svåra ord här och var vilka kan behöva förklaras för att berika ordförrådet hos läsaren/lyssnaren. Jag tror att den skulle göra sig bra som högläsningsbok för F-klass eller åk 1 då den är spännande och det finns mycket att fundera kring tillsammans gällande hur berättelsen utvecklar sig.


Skrotboden
Författare: Katja Krekelä
Illustratör: Sanna Sipi
Förlag: Turbine förlag (2013)
ISBN: 9789174431018
Antal sidor: 128
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *