Julstämning på bok

Vad är egentligen julstämning? Och hur får man det?
När jag var liten så bara kom den. En dag när julen närmade sig så fanns den där. Som vuxen tycker jag att jag allt oftare säger: Nääe! Jag har ingen julstämning alls.
Sen glimmar den kanske till vid något enstaka tillfälle, dagarna innan jul. När första snön faller, när barnen går luciatåg, när jag hör en jullåt på radion som smakar glögg och pepparkakor och luktar tända ljus. Har jag tur infinner den sig på julafton, och sedan vips! så är julen förbi och jag undrar: vart tog den vägen? Jag som bara gick och väntade på att julstämningen skulle komma.
Skapa julstämning för barnen
För man vill ju så gärna, eller hur? Jag vill så väldigt gärna att mina barn ska få känna den där luddiga, glittriga känslan av stämningsfullt, förväntansfullt pirr i magen.
Och någonstans man alltid kan vara säker på att den finns  är i sagans värld. Där ingen stressar, där allt är tända ljus, perfekt röda, glittrande kulor, florsockersnö och tomtar.
Våra julsagor
I december läser vi inga vanliga böcker på kvällarna. I stället letar jag upp mina gamla julfavoriter som vi blandar med nya favoriter. Ungefär samma böcker varje december. Resten av året är de tabu.
Vi läser Tomten av Viktor Rydberg med illustrationer av Harald Wiberg. På försättsbladet står det med snirkliga bokstäver: 1981 God Jul Susanna önskar Farmor och Farfar.

                  

Vi läser Julgröten av Sven Nordquist och Stora tomteboken av Vilhelm Hansen i svensk översättning av Jan Lööf.
Stämningen infinner sig direkt.
Alla sorters tomtar
Här finns alla våra föreställningar av tomten med. Den gamla hustomten som vi tacksamt ger gröt på julafton. Han som sedan, till hans eget förtret, glöms bort och så småningom ersätts med den stora, tjocka Tomten i norr och julklappsverkstan med alla nissar. Det är framför allt bilderna som bidrar till den härliga stämningen. Mängder av detaljer. Djur, tomtar, snö och paket i en salig blandning. Vi kan titta hur länge som helst.

Favoriten!
Men min absoluta favorit är nog ändå antologin Tipp tipp tapp som gavs ut av Rabén och Sjögren 2006. Här finns Astrid Lindgrens julsagor om Pippi och Madicken, moderna utdrag ur Halvan och små verser och dikter blandat med klassiska julsånger. Frosseri i julstämning.

Uppkrupna i barnens sängar med mörkret bortmotat av de tända ljusstakarna i fönstren läser vi Sagan om mössens julafton, Astrid Lindgrens skildring av Jesu födelse i stallet, den allra första julkvällen. Vi skrattar åt Kanin som önskar sig ” en snölykta så att han blir glad och en lastbil full av salladsblad”. Allra gladast blir nog jag när vi läser versen om Mormors lilla kråka på julaftons kväll av Björn Bergenholz:

Tomten
Författare: Viktor Rydberg
Illustratör: Harald Wiberg
Förlag: Rabén och Sjögren
Antal sidor: 15
ISBN: 9789129655919
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Julgröten
Författare: Sven Nordqvist
Illustratör: Sven Nordqvist
Förlag: Opal
Antal sidor: 24
ISBN :9789172991514
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Stora tomteboken
Författare: Vilhelm Hansen i svensk översättning av Jan Lööf
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 30
Barnens älsklingar: Tipp tipp tapp, antologi
Redaktion och urval: Susanna Hellsing
Förlag: Rabén och Sjögren 
Antal sidor: 160
ISBN:  9789129667851
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *