Hemma hos jultomten

Det här är en nygammal tomtebok, efter lite Googlande kom jag fram till att den gavs ut 1982 för första gången, så en del av er kanske kommer att känna igen den. Den har dock fått ett nytt omslag sedan sist (om du är nyfiken på hur den äldre upplagan såg ut hittar du den genom att bildgoogla).

Enligt den här sagan bor jultomten i en egen by på fjället Korvatunturis sluttning i Finland. Jag tror till och med att det ligger i den finska delen av Sápmi (sameland, rätta mig gärna om jag har fel), för på det första uppslaget står där en koltklädd man som gått vilse och kikar ner över tomtens samhälle. Det samiska kommer igen senare i boken också.

I boken berättas att inte ens tomten själv kommer ihåg hur han hamnade just här, men anledningen var i alla fall att moderna städer bredde ut sig och det gjorde att tomten och hans småtomtar och renar flyttade norrut för att få lugn och ro. Vi välkomnas in i tomtens hus och verkstäder och får se hur ruljangsen sköts där under året. Illustrationerna är rikliga och ofta tar de upp större delen av ett uppslag i boken. Det finns massor med detaljer i bilderna, sådana där bilder som man kan sitta och titta på långa stunder och upptäcka nya saker i från gång till gång.

Det är inte bara fokus på själva julafton heller; nej vi får veta hur och var tomtarna sover, vilka ämnen tomtebarnen läser i skolan (de har extra slöjd på schemat t. ex.) och att det oftast är gamla skogstomtar som har till uppgift att vakta renarna (och på det uppslaget ser man en tomte i något som ser ut som en korsning mellan en tomteluva och samemössa – en samisk tomte?). Det finns många verkstäder i tomtebyn; bland annat snickeri, målarbod, vävarstuga, krukmakeri och en jättestor tryckpress. Det är mycket på gång i byn strax före jul, och alla hjälper till för att allt ska bli klart i tid. Men vad gör tomten och hans medhjälpare efter julafton då? Det får du veta när du läser boken (men jag kan avslöja att de gillar att bada bastu), och det tycker jag att du ska göra.

Det här är en charmig bok som man blir glad av att bläddra i. Passar utmärkt att högläsa med barnen när julen närmar sig!


Hemma hos jultomten
Författare: Mauri Kunnas
Illustratör: Mauri Kunnas, Tarja Kunnas
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 56
ISBN: 9789129686128
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *