Katt försvunnen

Det här tredje boken i serien minimysterierna med Kevin och Dina som är kompisar och gillar att leka detektiver.  Deras mammor är också kompisar med varandra.

Kevin och Dina ser en dag en lapp på affären med en efterlysning på en katt som heter Tussan. De bestämmer sig för att hjälpa till att hitta den. Snart visar det sig att fler katter har försvunnit i området. Har någon tagit dem och varför?

Illustratören Mattias Olsson är mycket skicklig konstnär och jag faller lätt för hans uttrycksfulla och detaljrika bilder i färg.  Jag gillar nog hela konceptet med Helena Bross kapitelböcker för barn. Hon är ju även författaren till böckerna om klass 1b där både pojkar och flickor kan känna igen sig. De är alla lättlästa men underhållande. Just det här omslaget till Katt försvunnen tyckte jag var väldigt snyggt – det lockar verkligen till läsning. Vem är skuggan som kommer uppför trappan och vems är katten bakom dörren?

Jag rekommenderar varmt de här lätt-att-läsa böckerna till barn som kommit lite längre i läsningen och vill börja läsa bra och spännande böcker med inte alltför svår handling. För extra-lätt-att-läsa texter med VERSALER så finns ju andra Helena Bross böcker som Axel och Omar som recenserats här tidigare av både Veroniqa och Helena.

Sedan är de här böckerna så samstämda med bild och text att man även kan högläsa dem för mycket yngre barn också som ännu inte kan läsa själva.

I serien finns två böcker till om Kevin och Dina:
Nattspaning, 2010
Ficktjuvar i centrum, 2011

 


Katt försvunnen
Författare: Helena Bross
Illustratör: Mattias Olsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201205
Antal sidor: 62
ISBN:9789163867422
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Katt försvunnen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *