Småkrypsjakten

Jag har läst en del av Helena Bross böcker, men det här är den första boken i hennes serie om Klass 1b som jag läser. Det är en lättläst bok som handlar om något som de allra flesta småbarnsföräldrar känner igen, nämligen huvudlöss (som vi här hemma *peppar, peppar* hittills varit förskonade från)!

I bokens början ska klass 1b ut i skogen och leta småkryp. De förses med plastlådor och luppar, och kompisarna Maja och Lova hittar en hel del roliga kryp. Majas första fynd är en söt grön larv som hon stoppar i en burk, men när Lova hittar två myror som hon lägger i samma burk blir det inte bra för de börjar äta på larven.

När de kommer till fritids senare på dagen hittar de en bok som handlar om småkryp, där finns både roliga och läskiga djur. På det uppslaget i boken börjar man ana något, Maja sitter och kliar sig i huvudet…och det kliar mer och mer. Lova kommer på att det kanske är så att något djur bitit Maja och springer och hämtar en lupp för att kolla och mycket riktigt – hon ser djur med pyttesmå ben! Flickorna springer till fröken Sanna och berättar, och när Sanna ser efter konstaterar hon att Maja har löss i håret. Maja blir jätteledsen och och gråter, för ingen får krypa i hennes huvud!

Personalen på skolan sätter upp en lapp så att alla föräldrar ska få reda på att det finns barn med löss i klassen. Alice säger att hon i alla fall inte har löss eftersom hon tvättar håret varje dag. Men lite senare när Maja och hennes pappa är på apoteket och köper medel mot lössen berättar han som jobbar där att man visst kan få löss fastän man tvättar håret varje dag! Det blir nog Maja lite glad över att få veta, men sen är inte apoteksmannen lika smidig – han säger nämligen att lössen suger blod och då börjar Maja nästan gråta igen!

Jag tänker inte avslöja hela handlingen, men helt problemfritt är det inte att ha löss – men inte särskilt farligt eller jobbigt heller ska det visa sig!


Småkrypsjakten
Författare: Helena Bross
Illustratör: Christel Rönns
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 61
ISBN: 9789163869273
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *