Småkrypsjakten

Jag har läst en del av Helena Bross böcker, men det här är den första boken i hennes serie om Klass 1b som jag läser. Det är en lättläst bok som handlar om något som de allra flesta småbarnsföräldrar känner igen, nämligen huvudlöss (som vi här hemma *peppar, peppar* hittills varit förskonade från)!

I bokens början ska klass 1b ut i skogen och leta småkryp. De förses med plastlådor och luppar, och kompisarna Maja och Lova hittar en hel del roliga kryp. Majas första fynd är en söt grön larv som hon stoppar i en burk, men när Lova hittar två myror som hon lägger i samma burk blir det inte bra för de börjar äta på larven.

När de kommer till fritids senare på dagen hittar de en bok som handlar om småkryp, där finns både roliga och läskiga djur. På det uppslaget i boken börjar man ana något, Maja sitter och kliar sig i huvudet…och det kliar mer och mer. Lova kommer på att det kanske är så att något djur bitit Maja och springer och hämtar en lupp för att kolla och mycket riktigt – hon ser djur med pyttesmå ben! Flickorna springer till fröken Sanna och berättar, och när Sanna ser efter konstaterar hon att Maja har löss i håret. Maja blir jätteledsen och och gråter, för ingen får krypa i hennes huvud!

Personalen på skolan sätter upp en lapp så att alla föräldrar ska få reda på att det finns barn med löss i klassen. Alice säger att hon i alla fall inte har löss eftersom hon tvättar håret varje dag. Men lite senare när Maja och hennes pappa är på apoteket och köper medel mot lössen berättar han som jobbar där att man visst kan få löss fastän man tvättar håret varje dag! Det blir nog Maja lite glad över att få veta, men sen är inte apoteksmannen lika smidig – han säger nämligen att lössen suger blod och då börjar Maja nästan gråta igen!

Jag tänker inte avslöja hela handlingen, men helt problemfritt är det inte att ha löss – men inte särskilt farligt eller jobbigt heller ska det visa sig!


Småkrypsjakten
Författare: Helena Bross
Illustratör: Christel Rönns
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 61
ISBN: 9789163869273
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *