Symbios och harmoni

Barn, föräldrar, nattningsprocedur. Föräldrar behöver tålamod, barn behöver bearbeta erfarenheter och känna trygghet. Berättelsens Buster kan inte somna, istället för att vara Buster som behöver sova ’blir’ han olika djur och antar deras beteenden i nattningsögonblicket. Kanske är han ännu inte redo att låta sömnen komma honom till mötes, kanske söker han trygghet och bekräftelse, mamman bemöter kreativt stillsamt, och med upprepad slutsats: efter en hel dag av aktivitet behöver alla sova.

Det är en fin godnattsaga att runda av dagens äventyr med.

Det finns lite av Alfons ”ska bara” över Busters och mammans nattningsprocedur. Men här handlar det inte om konkreta saker som kissa och vatten; Buster antar och går igenom olika djurskepnader och mamman svarar med att fantasiberätta om just det djurets aktiviteter under dagen och slutar varje berättelse med att djuret blivit trött av allt och måste sova.

”[…] han är ingen Buster längre. Han är en kyckling. En gul och pigg. Pip […]”
Mamma leker med och svarar: ” Vem är det som piper här i sängen? […] Men kycklingar måste också sova. Kycklingen har varit ute hela dagen och lekt med sina kycklingkompisar, säger mamma. Först hoppade de kråka. Sen åkte de rullskridskor. Och sen åt de jättemycket chips till middag. Så nu är kycklingen så trött så trött. Och nu behöver kycklingen sova. […]”
”Pip, säger Buster. Fast tyst.”

Så går de igenom djur efter djur i Busters erfarenhetsregister, och tillslut är det bara Buster själv kvar som behöver sova…

Uppräkningar och upprepningar befäster och ger trygghet, delar läggs till varandra och ger helhet, fantasi utvecklar. Barn och vuxna tillsammans i kommunikation – var och en utifrån sina erfarenheter och sin förmåga.

Relationsharmonin mellan Buster, situationen och mammans självklara, tålmodiga och kreativa bemötande, av precis det djur han säger sig vara, är så fin, symbiosen mellan mor och barn så vacker. Givetvis bidrar bilderna till detta faktum – det är ’drömbilder’, fantasifulla, ljuva, goda och glada!

Säkert sover Buster gott den natten!

Titel: Buster vill inte sova
Text: Marie Oskarsson
Bild: Lisa Kleinschmidt
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 24
ISBN: 9789129680331
Jämför priser:

Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *