Jakten på den perfekta pekboken och varsågod, en gratis affärsidé!

Visst borde det vara busenkelt att hitta en bra pekbok? Jag menar alltså den allra enklaste varianten, såna med en tydlig bild på varje sida och eventuellt ett ord som beskriver vad bilden föreställer. Det finns gott om dem, men varför hittar jag aldrig någon som är riktigt, riktigt perfekt?

Nu bjuder jag på en gratis affärsidé till den som har lust: sälj personliga pekböcker! Tryck kunddesignade böcker eller tryck upp dem tomma och sälj även klistermärken man kan sätta på sidorna. Låt folk designa själva utifrån färdiga alternativ eller sånt de laddar upp själva. Tänk att få pekböcker som är precis som man vill ha dem!

Vad är det då jag saknar? Det kanske är fånigt egentligen, men jag har hittills inte sett en pekbok med djur där jag kan säga djurlätet för varje djur. Jag läser dem oftast genom att säga vad djuren säger och det blir ju så konstigt… ”Hunden säger voff, katten säger mjau, nyckelpigan säger… eh ja.. umm.. flugan säger bzz!” Jag vill även att det ska vara bra spridning, så att inte två djur med i stort sett samma läte ligger på samma uppslag.

När det gäller mat och saker vill jag att de ska kännas relevanta i våra liv, men det gör de ju inte alltid. Ibland känns pekböckerna dessutom väldigt översatta, som att de inte överhuvudtaget passar in i Sverige.

Ett annat problem är om det står fel ord på sidan. Man kanske inte vill säga ”glaskulor”, utan bara ”kulor”, eller vad det nu kan vara. Klart att man kan säga som man vill, men jag gillar ännu bättre när det står som man vill!

Mitt senaste pekboksinköp gjordes spontant på Ica. I en låda gömde sig fyra minipekböcker som man tyvärr inte kunde titta i innan man köpte. Jag var främst ute efter nya klossböcker till Ava att få pilla på, eftersom hon har massakrerat sina tidigare sådana, så jag vågade chansa och blev ungefär så nöjd som jag vågade hoppas att jag skulle. Ändå förekommer alla ”felen” ovan i dessa böcker.

Klossböcker - De första orden

Titlarna på de olika böckerna är Djur, Leksaker, Färger och Mat. Varje sida innehåller en bild med ett beskrivande ord. Stadiga kartongisidor, greppvänlig storlek och bra tydlighet ger plus. Ibland har man låtit den kreativa ådran komma fram genom att en bild sträcker sig in på sidan bredvid:

Klossböcker

Bilden ovan visar alltså ett uppslag ur boken om djur och här är ett ur boken om leksaker:

Klossböcker

Så här kan det se ut i färgboken:

Klossböcker

Och här är ett exempel från matboken:

Klossböcker

Den senare bilden är ett bra exempel på något som inte känns riktigt svenskt. Det där är inte en klassiskt svensk smörgås och en klassiskt svensk ostskiva. Och så äter vi förstås inte ost heller. Jag kan hitta många fler exempel på sådant som känns osvenskt eller icke relevant.

Ett annat, lite pinsamt, exempel på att dessa böcker ser översatta ut är att det står ”Låsförlaget” i stället för ”Läsförlaget” på bokbaksidorna. Det är inte så noga med de där krumelurerna över a och o, eller vad tycker ni?

Djur och mat är enklast att ta till sig, tycker jag. Färger är ett koncept min 1½-åring inte har börjat lära sig ännu, men det skadar förstås inte att gå igenom dem i alla fall. Leksaksbilderna känns lite lösryckta. En dinosaurie, är det en leksak alltså? Visst, den på bilden är det, men…

Tänk om jag hade kunnat få välja ut det jag gillar bäst i dessa böcker och sätta ihop till en, vad bra det skulle ha blivit då! Och ännu hellre skulle jag vilja kunna bidra med egna bilder, tänk till exempel att ha en alldeles vanlig, riktig pekbok med en bild på mormor i!


Klossböcker – De första orden
Förlag: Läsförlaget
ISBN: 9789179026967
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

13 reaktioner till “Jakten på den perfekta pekboken och varsågod, en gratis affärsidé!”

 1. Vilken bra idé! Jag har också i alla år retat mig på ”dåligt översatta bilder”. Roliga moderna relevanta, och enkla, bilderböcker för rätt tid och rätt land är vad som behövs. Lycka till!

 2. Jag kan bara hålla med! Och allra helst skulle jag då vilja ha orden skrivna med versaler, för då kunde jag och Hugo träna på att läsa tillsammans för Edvin, tänk vad mysigt det vore!

 3. Har ni sett Sara Lundbergs nya pekbok ”Sommar”? Definitivt inga dåligt översatta bilder, utan ordentligt genomarbetade motiv från den svenska sommarnaturen.

  Dessutom är den miljömärkt.

  Kolla in boken på förlagets hemsida: http://www.alvinaforlag.se/bocker/sommar.shtml

  (Man kan bläddra i ett smakprov också)

 4. Tack för tipset Kristina! Vi hoppas på att kunna recensera Sommar i bloggen alldeles snart.

 5. Jag har också saknat ne personlig pekbok och gjorde därför nyligen en egen med foton på saker som min son själv känner igen (vår bil, vår tallrik, etc). Det finns superenkla applikationer på de flesta fotosajte för att tillverka såna böcker. Det blev jättefint!

 6. Låter kul! Har du hittat någon som trycker i något stadigare format? Kartongsidor hade ju varit perfekt, men det har jag inte hittat någon som gör. Nu kan iofs min dotter hantera känsligare böcker ganska bra, så jag kanske borde göra ett vanligt fotohäfte.

 7. Hej,
  Jag och en till småbarnsförälder har gjort en pekbok för iPhone o iPad.
  Vi håller ständigt på och utvecklar den till(hoppas vi) det bättre
  Och det skulle var jätteroligt att höra vad en expert som du kan
  Komma medmför förslag, kritik men förstås hemskt också lite beröm :)

  Vi gör detta på fritiden och försöker verkligen inte tjäna några stora
  Pengar på det så ta det dör vad det är: ett hobbyprojekt för stt glädja
  Våra barn och andra familjer.

  Här hittar du den:
  http://Www.optimates.se

  Med vänliga hälsningar,
  Tommy

 8. Kul idé, Tommy! Tyvärr har jag ingen av manickerna, men om ni gör en Android-version kan jag tänka mig att ta en titt!

 9. Nu kan du göra en egen pekbok med dina bilder och texter!
  Tryckt på en 720 grams kartong, blanklaminerad och hörnrundad precis som dom ska vara! Kolla in här: http://fotoklok.se/pekbok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *