Världens bästa riddare

Egon och Fiona går i riddarskola och håller på och gör i ordning inför en stor fest. Runt omkring dem finns det riddare, såväl snofsiga som riktigt läskiga och när Egon och Fiona upptäcker något skumt med lansarna, som ska användas inför tävlingen på festen, vet de inte riktigt vem de ska få att lyssna på dem.

Världens bästa riddare ingår i en serie, skriven av Magnus Ljunggren och illustrerad av Mats Vänehem . Men varje del går bra att läsa för sig. Precis i början av boken finns en genomskärningsbild av riddarborgen som Egon och Fiona bor i, vilket hjälper till att bygga upp en känsla för händelsemiljön. Sedan kastas vi direkt in i handlingen och planeringen inför festen.

Den här boken har jag inte läst själv, utan fått läst för mig, av min son. Det är nämligen en ganska bra bok att använda som första kapitelbok. Den innehåller huvudsakligen ord som är bekanta för barn. Orden är också lätta att ljuda sig igenom och meningarna är inte så långa.

Bilderna är väldigt roliga och består främst av hela miljöer som hjälper till att bygga upp stämningen. På flera sidor är texten infälld i bilden och illustrationerna fungerar bra som stöd för läsförståelsen.

Dessutom har boken en spännande handling. Jag har verkligen letat efter en sådan här bok till min son. De kapitelböcker som är tillräckligt lättlästa är oftast inte  tillräckligt spännande. Då man läser sin allra första kapitelbok är det också viktigt att man verkligen känner för att läsa den och det behövs nog en nypa spänning för finna lusten att fortsätta att kämpa med sitt läsande.

Jag har funderat en del kring längden på boken. Det tar ett tag för en nybörjarläsare att ta sig igenom boken och den känns ganska lång. Men samtidigt blir det ju inte mycket till handling om det är alltför lite text i boken. Helena kom med den perfekta idén till en pekbok i ett tidigare inlägg, men att finna ut hur den perfekta nybörjarkapitelboken ska vara är verkligen inte lätt! Kraven på den perfekta första kapitelboken går ju lite emot varandra verkar det som. Den ska vara spännande och det ska gå att känna igen sig i personerna, samtidigt behöver den vara lättläst och inte alltför lång.


Världens bästa riddare
Författare: Magnus Ljunggren
Illustratör: Mats Vänehem
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 64
ISBN: 9789163859359 eller 9789152300282
Köp: Jämför priser 1 / 2

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

6 reaktioner till “Världens bästa riddare”

 1. Vad häftigt när barnen börjar läsa för föräldrarna (och det inte bara är hittepå-ord)!

 2. Det är verkligen svårt med de första kapitelböckerna som du säger. När min dotter började läsa (för 1,5 år sedan) älskade hon Helena Bross böcker om klass 1b i samma Lätt att läsa serie som riddarboken.
  De första lättlästa kapitelböckerna fyller en väldigt viktig funktion eftersom det är så viktigt att barnen gillar vad de läser och vill läsa mer. Att från början skapa läsglädje hos barnen tror jag ger väldigt mycket tillbaka. Samtidigt upplevde jag att perioden då dessa böcker är på ”lagom nivå” var så väldigt kort. Plötsligt var de alldeles för lätta att läsa.
  Nu står lillebror i tur att börja läsa och det ska bli intressant att se hur han tar samma väg in i läsningen eller hittar en egen stig :)

 3. Tack för lästipset Vicky!

  Är det så att perioden att läsa den här typen av böcker är så kort? Ja, det förklarar ju i sådana fall varför det finns relativt få av dem.

  Jag har funderat en del kring om man borde ge sitt barn bilderböcker som första bok att läsa, men språk och typsnitt etc är ju ofta mer svårläst i dem. När man väl kommit in i läsandet lite mer kan man ju däremot även läsa dem utan svårigheter. Så det kanske är så att läsandet börjar rulla på ganska snabbt då :)

 4. Ja, nu i efterhand verkar den kort iaf :)

  Ang. Alice så har mina barn uppskattat ”henne” från ca 5 år. Men de är välbekanta med många engelska ”nursery rhymes” (irländsk pappa o engelskt dagis) och jag tror faktiskt det kan vara lite svårare på svenska för svenska barn för att den anknyter så mycket till det engelska.
  Håller med om att det kan vara bra att spara en del godbitar tills barnen har vuxit ikapp – även om man själv har svårt och så gärna vill läsa :)

 5. På en del bibliotek kan det finnas en speciell hylla för nybörjarläsare. Så om det känns svårt att hitta böcker som är ”lagom” lätta och spännande, sväng förbi ett biliotek och fråga personalen! (är själv bibliotekarie)

  Bilderböcker är nog inte det bästa att försöka läsa i början. Texten i dessa böcker är oftast anpassad för en vuxen läsare och kan i många fall vara mycket svårare textmässigt än en kapitelbok.

  Böckerna om klass 1b som Vicky nämnde är exempelvis väldigt populära fortfarande och det finns många delar i serien. Man kan hålla utkik efter olika utgivningsserier som ger ut extra lättlästa böcker som exempelvis ”läsegrodan”.

  Hoppas du får lyssna på många fler böcker i framtiden! :)

 6. Vi har en sådan hylla för nybörjarläsare på vårt bibliotek, men många av böckerna verkar vara kopplade antingen till att börja första klass eller att spela fotboll och de känns inte så aktuella för min son. Det är mer riddare, pirater, dinosaurier och sådant som han tycker är häftigast ;)

  Jag tänker mig att dessa första kapitelböcker ofta är menade att läsas i skolan och säkert ofta då barnet börjar första klass. Men läsinlärning ser jag som något som sker ständigt och därmed luckras även kopplingen till skolan upp jämfört med förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *