UroDjurSkogen

UroDjurSkogen är skriven av Danne Attlerud vilket enligt google visar sig vara både en lärare och en musiker som bl.a. skrivit låtar till melodifestivalen. Dessutom är han bonusmorfar och har kombinerat dessa tre saker till en bok med tillhörande sånger som går att lyssna på online.

Basen i boken är en skog, UroDjurSkogen, där tid och tids användning ligger i fokus. Boken består av 23 kapitel och i vart och ett lär vi, genom berättarrösten Bomulls-Morfar, känna en karaktär. Dessutom får vi ta del av funderingar kring tid men även många andra begrepp.

Boken vänder sig främst till barn i förskoleåldern och barnen som är med i boken går själva på en förskola. Samtidigt känns vissa av funderingarna mer riktade till lågstadiebarn då de ibland kan vara ganska avancerade. Det finns många konkreta uppmaningar i boken till läsaren att själv fundera kring alla möjliga saker som om du själv gjort någon ledsen, om du brukar säga ”ska bara” eller hur man kan få någon att skratta.  Som lärare själv så ser jag definitivt Attleruds syfte med att erbjuda en möjlighet att diskutera både stort och smått med barn.

Boken innehåller många ordförklaringar. Rejält många, det blir nästan som en ordbok ibland, och jag kan inte avgöra om ett barn tycker det är intressant eller inte. Det kan t.ex. stå ”I mitten av sommaren är det midsommar. Mid betyder mitt i. Det finns ju också andra ord som börjar på mid: midnatt […]” Som vuxen läsare som dessutom ofta förklarar ord för elever under läsning så tänker jag att det är onödigt. Men för det barn som läser boken själv så är det kanske bra? Men då har vi ju också det här med att boken mest vänder sig till förskolebarn.

Även om jag blir lite förvirrad av bokens tänkta upplägg så är det en trivsam och smårolig berättelse. Kapitlen är ganska korta men ändå rätt textmassiva och rent språkligt så fungerar de absolut för en lågstadieelev att läsa. Det är tydligt att Danne Attlerud är en stolt bonusmorfar (”Bomulls-Morfar”) och han har säkert mött många av de här tankarna som luftas i verkligheten antingen i morfars- eller lärarrollen.

Boken är rikligt illustrerad av Urooj Zulfiqar och bilderna är väldigt glada, färgstarka och ofta humoristiska. Till boken hör också sånger som går att lyssna på på Spotify och det verkar även finnas animerade sånger på Youtube att titta på. Pröva med ditt barn idag!


Urodjurskogen
Författare: Danne Attlerud
Illustratör: Urooj Zulfiqar
Förlag: Lava förlag (2022)
ISBN: 9789189569164
Antal sidor: 132
Ålder: 3-6 år
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

En kommentar till “UroDjurSkogen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *