Korpen: fakta och myter

Korpen är ett mytomspunnet djur som både fruktats och älskats genom tiderna. I den här boken får du både reda på hur korpen lever, ser ut, låter, äter och andra vardagliga fakta som brukar finnas med i faktaböcker om djur. Utöver detta får du även ta del av spännande forskning, anekdoter, myter och historier om detta fascinerande djur!

Vad sägs om att korpar i Kanada lärt sig att lägga nötter framför bilarnas däck vid rödljusen och att de sedan väntar tills det är rött igen innan de hämtar de knäckta nötterna? Eller att korpar efter ett nio års uppehåll fortfarande känner igen de maskerade människor som nio år tidigare attackerat och fångat in korpar (även om det nu inte var så trevligt experiment)?

Korpar kan vidare lösa nya okända problem i flera steg, de känner igen de andra individer som hittat deras matgömställen och jagar bort endast dem och de är sociala och kommunikativa med sina artfränder. De lever i flockar som ungdomar för att hjälpas åt och verkar trösta varandra när någon är ledsen (hur nu forskarna avgör att en korp är ledsen?).

Det finns otroligt många myter och berättelser om korpar och i många av dem är korpen vit från början men blir därefter svart p.g.a. något dumt den gjort. Det tycker jag är ett lite trist synsätt eftersom att svart ofta setts som någon dåligt och ondskefullt medan korpens svarta fjäderdräkt, som skimrar i lila, blått och grönt, i själva verket är väldigt vacker.

Boken är rikligt illustrerad med både drömska och realistiska bilder. Den vänder sig i första hand till 9-12-åringar och det finns ett par passager och/eller bilder om självmord, hängda människor och korpar som äter människolik vilket kan vara bra att veta ifall du funderar på att ge den till ett yngre barn i din närhet. Textens svårighetsgrad kan också vara lite för komplicerad i sådant fall beroende på hur långt framskriden läsare barnet är.

Boken vann välförtjänt Carl von Linné-plaketten 2023 för bästa fackbok för barn eller ungdomar och jag kan varmt rekommendera den både till barn och vuxna läsare!


Korpen: Fakta och myter
Författare: Bengt-Erik Engholm
Illustratör: Lina Blixt
Förlag: Natur och kultur (2022)
ISBN: 9789127175754
Antal sidor: 125
Ålder: 9-12 år
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *