Pestblommor

Mats Strandberg skriver mer eller mindre för alla åldrar. Jag har läst och älskat både Cirkel-trilogin, Monstret Frank och skräckböckerna för vuxna så jag är redan partisk när jag sätter tänderna i hans första bok för högstadieåldern.

Magdalena och hennes lillasyster Ebba bor I Stockholm år 1710. Pesten sprider sig genom staden och en dag kan de inte skydda sig längre utan deras egen mor dör i sjukdomen. Deras far bestämmer att de ska skickas till sin moster, friherrinnan Katarina på Svartdamm slott på landsbygden.

När de anländer tror Ebba först att det är deras mor som möter dem men snart inser de att deras moster är så långt ifrån mor man kan komma. Med fruktan, hårt arbete och gudstro vill Katarina få pli på de syndiga Stockholmsbarnen. På nätterna hör de Katarinas styvson junker Axel gå omkring på vinden men de får inte träffa honom. Frågorna hopar sig för Magdalena; varför hålls Axel så hemlig, varför har deras moster och mor en gång blivit osams och varför verkar deras moster tycka så illa om Magdalena?

Ännu en bok av Mats som jag älskar och inte blir besviken på. Spänningen hålls uppe hela vägen med en rad mysterier som inte är självklara för läsaren. Boken är ganska rå och hemsk emellanåt men där finns också kärlek, glädje och omtanke. Det är suggestivt i ena stunden men sprittande nyfiket och utforskande i nästa. Ingenting är ju någonsin svart eller vitt utan det finns alltid olika sidor av myntet.

Ebbas karaktär gör en intressant resa och jag hade gärna sett att den dragits lite till men det gäller ju att hinna i mål också innan boken är slut eller blir alltför lång. Jag gillar Axels naturnörderi och blir väldigt nyfiken på nattvioler. Mest av allt gillar jag de vänskaper som porträtteras i boken, så länge man har någon att ty sig till så klarar man sig ganska långt.

Det finns ett fåtal men riktigt snygga och obehagliga illustrationer av Elin Sandström i boken och jag inser att jag missat en utgiven skräckhistoria från henne som gavs ut i våras. Omslaget är oerhört läckert formgivet (av Jonas Lindén) med den creepy gamla doktormasken och alla glänsande silverristningar. Det här är en sådan bok som du vill ha framme på tavelhyllan helt enkelt. Köp den genast till alla högstadieungar du känner!


Pestblommor
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Elin Sandström
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)
ISBN: 9789129740837
Antal sidor:197
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *