Lilla spöket Laban: Mina första känslor och Mina första siffror

Mina första känslor
Att kunna sätta ord på känslor, alla sorters känslor, är viktigt. Det är viktigt att kunna förstå och förklara att en är arg istället för att gömma det inom sig. Likadant med glädje, förvåning, ledsamhet och så vidare. Därför är det roligt när en av våra kära barnboksfigurer, lilla spöket Laban, hjälper de yngsta med detta. Varje uppslag presenterar en ny känsla, en kort förklaring till hur någon i slottet Gomorronsol känner känslan och en bild som visar ansiktsuttryck. Det kanske är lite svårt att visa kroppsspråk när en är ett spöke, men på vissa uppslag går även det fram. Enkelt, pedagogiskt och ger utrymme för att prata om känslor. Bra!

Mina första siffror
I den här boken får vi räkna från 1 till 10 med Laban och karaktärerna i slottet. Varje uppslag visar en siffra, en eller ett par meningar där siffra ingår och sedan en tydlig illustration där läsaren och tittaren själva kan kontrollräkna. Enkelt och roligt och för den som vill utveckla lässtunden kan man även prata om färger och former.

Min 2-åring gillade båda böckerna direkt och ville läsa dem flera gånger på rad.  Den med siffror var lättare för henne att förstå men jag tänker att boken om känslor är lätt att återkoppla till i vardagen. ”Kommer du ihåg att Labolina var arg? Hur såg hon ut då? Känner du dig arg som Labolina”, till exempel. Fina böcker som passar bra till 1-årspresent eller liknande.

I samma serie finns även böckerna ”Mina första ord” och ”Mina första färger”.


Lilla spöket Laban: Mina första känslor
Författare: Inger Sandberg
Illustratör: Lasse Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2022)
ISBN: 9789129735369

Lilla spöket Laban: Mina första siffror
Författare: Inger Sandberg
Illustratör: Lasse Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2022)
ISBN: 9789129735345

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *