T som i Tindra

T som i Tindra är Wenke Rundbergs mysiga bok om Eddie som går från att vara hästrädd till hästtokig. Det är en bok för mellanåldern som borde passa alla hästälskare och potentiella hästälskare, de som likt Eddie kanske fortfarande känner att pirret i magen inför dessa stora bestar är lite för stort för att riktigt våga ta steget in i spiltan.

Rundberg har tidigare givit ut en lättläst bok om en ridskola och hur det känns att prova på att rida igen när man tyckte att det var läskigt första gången, och det märks att författaren har stor kännedom om hästar och ridskolor, men dessutom stor empati för att inte alla vågar umgås med hästar på direkten.

Eddie är ny i Tunköping dit hon flyttat med mamma och mini från Stockholm. Innan hade hon en massa vänner, men här har hon bara fått en, Agnes, som är tokig i hästar. Eddie kan bara inte tacka nej längre till att följa med Agnes till stallet då hon är rädd för att göra sin enda vän besviken. Hon tvekar ändå, men när mamma verkar motvillig till att hon ska åka och kommer med argument om att det är för långt bort och Eddie för liten, blir hon irriterad och propsar på att hon visst kan.

T som i Tindra handlar om att våga och att övervinna sina rädslor, både vad gäller barn som vuxna, trots spagettiben och sus i öronen. Om vänskap och tillit mellan människor och mellan människor och djur, och hur allt kan ställas på sin ända med ryktesspridning och mobbning. Om familjeband och en morfar som lärt sig svenska som vuxen och därför säger ”hjäärrtat” i stället för hjärtat (ett så fint sätt att föra in utländsk bakgrund i berättelsen utan att det tynger eller känns konstlat). Om hemligheter och hur dåliga minnen kan ligga kvar och skava hela livet, och även påverka nästa generation, om man inte vågar möta dem.

Boken är relativt lättläst med mycket rymd, en del sms-konversationer i bubbelform, och flera fina illustrationer av Gabrielle Nilsson som hjälper läsaren att gestalta miljön, hästarna och huvudkaraktärerna.


T som i Tindra
Författare: Wenke Rundberg
Illustratör: Gabrielle Nilsson
Förlag: Idus (2021)
ISBN: 9789176340769
Antal sidor: 96
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

 

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *