Bland pingvinhus och bokhyllegångar

Ett av de bibliotek jag besöker med mitt barn är Nässjö stadsbibliotek i Jönköpings län. Barnavdelningen är markerad med grön heltäckningsmatta och skogräns. Det gör känslan speciell när vi går in bland böckerna för barn upp till cirka 9 år. Längst in finns böcker för de minsta bredvid huset där bibliotekets pingvin Vinta bor. Där kan barnen måla och skicka brev till Vinta. Boklådorna är precis lagom låga för målgruppen vilket gör det lätt att ta fram en bok att läsa.

Mitt i rummet finns faktaböcker i olika bokhyllor som står fritt. Längsmed ett glasparti finns bilderböckerna. En del av dem är sorterade efter favoriterförfattare och -karaktärer såsom Mamma Mu, Alfons och Pettson och Findus. En sittmöbel i tre våningar bjuder in till högläsningsstunder (och klättring).

På den andra långsidan finns mest kapitelböcker för de lite äldre. I bokhyllorna finns små gångar som bara barnen tar sig lätt igenom. Perfekt för små som vill smita från sina vuxna… I ett hörn finns böcker om föräldraskap på olika teman, bland annat graviditet, matvägran, uppfostran och skilsmässa.

Barnavdelningen ger en mysig känsla och ökar läslusten när vi går omkring bland alla böcker. Det finns gott om plats men är ändå avskärmat från resten av biblioteket. Här trivs vi bra!

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *