Ritas svans

Rita är en råtta och ser avundsjukt på de fina ekorrarna som har så eleganta svansar. Barnen i parken sjunger Ekorr´n satt i granen och Rita undrar varför ingen tycker att hon är lika fin som en ekorre. Hon inser att det är hennes kala svans som gör att hon anses vara mindre fin än en ekorre.

Rita är klurig och äter med fint bordsskick för att inte lämna några spår. Hon bor i ett hus med flera lägenheter och ofta går hon till Tant von Franz som bor längst upp. Där brukar hon äta för Tant von Franz har precis som Rita en förkärlek för delikatesser. Rita brukar passa på att mumsa hos henne när tant sover.

Hos Tant von Franz hittar Rita en gammal hatt med svans! Den liknar ekorrarnas och kanske om hon är riktigt klurig och smart så kan hon skapa sig en egen, minst lika fin, svans?

Boken vänder sig till barn 3-6 år och är härligt illustrerad med bilder som har djup. Bilderna är ett gott komplement till texten och gör boken spännande när Rita blir jagad av människor för hon är en råtta, den blir mysig när hon sover i en mössa och det är fint när Rita reflekterar över sig själv.

Boken lyfter ett viktigt ämne på ett diskret och välgenomtänkt sätt. Vikten av hur man ser på sig själv och hur viktigt det är att tycka om sig själv. Det är väldigt enkelt att jämföra sig själv, sin egen kropp och att hamna i en negativ syn på saker och ting bara för att någon annan ser annorlunda ut. Det är då en bra och viktig bok att läsa för och med barn för att öppna upp och prata om självbild eller att inte prata om självbild om man istället vill föra in det naturligt i barnets liv, budskapet att alla är unika och alla är vi bra.


Titel: Ritas svans
Författare: Helena Koch & Sara Heldt
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-7975-386-3
Kan köpas hos Adlibris, Bokus eller den lokala bokhandeln.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *