Drakböcker

Jag skriver på ett manus – ja, eller egentligen är råmanuset färdigt – med ungefärlig målgrupp 9-12 år där drakar är väldigt viktiga. Alla huvudpersonens drömmar kretsar kring drakar och boken utspelar sig under hennes första möten med dem.

Inför redigeringen tänkte jag att det kunde vara bra att läsa på lite om drakar utöver den information som lätt går att hitta på internet. Jag sökte därför reda på en hel radda böcker på biblioteket och vilken tur att jag gjorde det, för där fanns en massa härliga ”faktaböcker” och skönlitterära böcker om drakar som jag annars hade missat.

Här kommer ett första urval av drakböcker som jag tyckt speciellt mycket om:

Drakar – Stora boken om bevingade bestar: från Smaug till Katla av Peter Bergting ger en härlig överblick av kända drakar från böcker, film och rollspel. Boken är fylld av vackra illustrationer av de olika drakar som porträtteras – för varje drake har fått sitt eget kapitel där en sammanfattning av den film/bok/rollspel den har utvecklats för finns med tillsammans med en kort genomgång om drakens levnadsöde och jämförelser mellan olika författares drakar (till exempel att Tolkiens drakar tar flera hundra år på att bli fullvuxna, medan Game of Thrones-drakarna blir det på ett par säsonger) och mellan drakar med ursprung i väst eller öst.

Boken börjar med en snabb överblick om historiska drakar och diskuterar vidare hur drakars utvecklats, speciellt utseendemässigt, i populärkultur i jämförelse med innan Tolkien. Där finns också en pedagogisk överblick av hur en drakes vinge är uppbyggd och skillnaden mellan en drake och en wyvern, vilket jag inte kände till. Gör du?

Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem – efter fältstudier av drakforskare sir Adrian Dratt av Karin Linderoth är en underbar faktabok för alla drakforskare. Skriven som en riktig faktabok – inklusive med faktaboxar för varje släkte med kartor om förekomst, storleksangivelser, information om föda, läte och eldanvändning – med engagerande text, så är det här nog varje drakälskares drömbok.

Läsaren får veta hur olika draksorter lever, hur äggen ser ut, hur länge de ruvas (60 år för vissa), hur lång tid det tar innan en drake blir vuxen (150 år är vanligt, även om vissa är snabbare, och vissa tar ännu längre tid på sig). Skillnader i färger mellan olika drakar pga kön, eller var de bor, eller årstiden. Och mycket, mycket mer. Allt ackompanjeras av vackra illustrationer som visar drakar med mycket känsla i ansiktsutrycken och fina detaljer. Boken är indelad i tre större släkter: landdrakar, blomsterdrakar och vattendrakar. Flest sidor ges till landdrakarna – mina favoriter – medan blomsterdrakarna endast får ett utviksbart uppslag.

Boken innehåller också tips om konsten att spåra drakar, allmän drakfakta, och brev från den ”kände” drakforskaren Sir Adrian Dratt till läsaren.

Det är väldigt snyggt gjort och det är nästan så att jag funderar på om drakar kanske finns på riktigt ändå.

Vi skrev om boken redan när den kom ut här , men jag kunde inte motstå att ta med den ändå. För mig var den ny och kanske också för någon annan.

Tyvärr finns denna engelska serie med mycket humor, The Boy Who Grew Dragons, inte ännu på svenska. Tomas tar hem en frukt från ett övergivet drakefruktträd bara för att se en drake, Flicker, kravla ut till hans stora förvåning, och enorma glädje (åtminstone fram tills den lilla draken börjar bränna upp halva hans rum).

I den första boken försöker Tomas hålla draken hemlig från allt och alla, speciellt hans ärkefiende Liam, men också Tomas farfar som egentligen är väldigt förstående, liksom Tomas tre bästa vänner. Vännerna inser självklart snabbt att något är annorlunda och när de slutligen får träffa Flicker vill de också ha drakar. Så de tältar i Tomas farfars trädgård för att fånga drakefrukter när de faller från trädet.

I andra boken har barnen börjat få någorlunda kontroll över drakarna och har skoj med dem. Ärkefienden Liam har dock något fuffens för sig och drakefruktträdet mår inte bra. Tomas och hans tre vänner måste försöka rädda trädet och stoppa Liam från vad det nu är han gör. Samtidgit håller farfars granne på med något eget fuffens i sin trädgård och Tomas tror att det kan vara anledningen till att trädet dör. Eller kan det ha något med Liam att göra?

Det här är en charmig serie om fem böcker med mycket humor som jag rekommenderar varmt till de som gillar att läsa på engelska i förhoppningen om att de kommer att översättas till svenska i framtiden.


Drakar – Stora boken om bevingade bestar: från Smaug till Katla
Författare: Peter Bergting
Förlag: Bokförlaget Semic (2019)
ISBN: 9789155267322
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem – efter fältstudier av drakforskare sir Adrian Dratt
Författare: Karin Linderoth
Förlag: Opal (2017)
ISBN: 9789172998803
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

The Boy Who Grew Dragons
Författare: Andy Shepherd
Illustratör: Sara Ogilvie
Förlag: Picadilly Press (2018)
ISBN: 9781848126497
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

The Boy Who Lived with Dragons
Författare: Andy Shepherd
Illustratör: Sara Ogilvie
Förlag: Yellow Jacket (2018)
ISBN: 9781848126800
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.