Fokus fotograferar

Har ni en liten linslus hemma? Eller någon med en kreativ ådra som tycker det är roligt att fotografera? Då finns det en bok som med enkel text och tydliga bilder beskriver grunderna i att fotografera.

Fokus fotograferar är en skönlitterär kapitelbok med information kring fotografering. Fokus har gått på sommarlov och ska åka och bo hos sin farfar. Han har en del foto-utmaningar som han äntligen kan få tid att utföra men kommer han verkligen att hinna med dem?

Farfar har skaffat sig en smartphone, som alla andra, men hur använder man den egentligen? Fokus får visa honom. Hur tar man bilder med den på bästa sätt och vad är fotovett? Farfar har inget. I fotoskolan får man lära sig vad man inte får fotografera, hur och vad man får dela och vad betyder det här med privatliv? Vi får även lära oss om upphovsrätt.

Farfar får en idé och väcker Fokus tidigt en morgon. De ska ställa till med en fotoutställning i slutet av sommaren och genast får de massor att göra!

Boken varvar den skönlitterära historien med information i Fokus fotoskola. i fotoskolan finns det tydliga bilder med direktiv och i den skönlitterära delen är det härliga färgglada illustrationer av Bettina Johansson.

I fotoskolan får man bland annat lära sig hur man tar bilder väldigt nära. Hur man ställer in skärpan  och hur man ska tänka när det gäller skuggor. I fotoskolan får man fotoövningar för att få prova på själv.

Fokus fotoskola kan jag varmt rekommendera till nybörjaren som just skaffat sig en kamera eller kanske tycker det är roligt att använda kameran i sin smartphone precis som Farfar. (Jag har själv ett behov av att gå fotoskolan, har inte gått den än.)


Titel: Fokus fotograferar
Författare: Mia Karlsvärd
Illustrationer: Bettina Johansson
Förlag: Speja förlag
ISBN: 97899188167552
Kan köpas på Adlibris och Bokus med flera.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

2 reaktioner till “Fokus fotograferar”

  1. Ja! Det är en bra bok och så rätt i tiden nu när både barn och vuxna fotograferar mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *