Julia hjälper till och Julia äter allt

Julia hjälper till och Julia äter allt av Eva Eriksson och Lisa Moroni är två av för närvarande åtta delar om det charmiga bustrollet Julia som älskas här hemma, både av treåringen och av femåringen, och har varit favoriter hos båda i ett par år redan.

Julia är ett snällt barn som gillar att hjälpa till men där det ofta blir fel. Barnen älskar att kommentera på de roliga bilderna och peka ut vad Julia gör som man inte får göra. I Julia hjälper till är det saker som att plocka upp godis från golvet i mataffären och lägga tillbaka dem i lådorna eller att damma så att allt far omkring. Och de älskar slutscenen när Julia målat magen med mammas smink.

I Julia äter allt skrattar de extra högt när Julia smakar på harlortar och hundmat, känner igen sig i att äta sand (treåringen) och äta kall korv (femåringen) och varje gång vi läser boken önskar de sig falukorv med spagetti, precis som den som Julias mormor gör, till middag nästa dag.

Det här är böcker som barn lätt känner igen sig i medan föräldrar känner igen sina barns påhittigheter och nyfikenhet. Böckerna ger en varm känsla, skratt, igenkännande och ett smidigt underlag för diskussion om vad som är rätt eller fel. Det är inte för inte som böckerna har lästs om och om igen här hemma och barnen på slutet pekar på bilden av de andra böckerna i serien och vill ha den, och den, och den …

Jag uppskattar att också att böckerna har olika vuxna för Julia att relatera till men att hunden Soda alltid får vara med som en trygg kompis under Julias äventyr. Rekommenderas starkt !


Julia hjälper till
Författare & Illustratör: Eva Eriksson och Lisa Moroni
Förlag: Bonnier Carlsen (2017)
ISBN: 9789163894046
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Julia äter allt
Författare & Illustratör: Eva Eriksson och Lisa Moroni
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
ISBN: 9789163888007
Kan köpas hos Adlibris, Bokus med flera.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *