Internationella Nalle Puh-dagen

Vad bättre på internationella Nalle Puh-dagen än att skriva om denna härliga lilla björn. Jag har valt att läsa två olika versioner av Nalle Puh och hans värld för att kunna tipsa lite bredare även om båda är från Disneys version då Puh med den lilla röda tröjan har blivit mer välkända än originalet för dagens barn.

I Nalle Puh och honungsträdet får vi följa björnen från det att han inser att honungen till hans fasa har tagit slut via roliga försök att ta mer honung från trädet när bina denna dag inte alls är speciellt gästfria, till det att han först fastnar i Kanins dörröppnings så pass länge att Kanin börjar se honom som del av inredningen, innan vi avslutar med hur Puh tillslut räddas bara för att hamna i nya olägenheter.

Det är en rolig liten berättelse med flera humoristiska inslag som kan rekommenderas att läsas för barnen även om uppläsaren troligen kommer lägga märka till att texten skulle kunna ha sett en redigeringsomgång till innan publicering. En viktigare varning är att en idé kan vara att hoppa över vissa av meningarna när Puh gör morgongymnastik då det ger en otrevlig kroppsuppfattning att rund är lika med osund som åtminstone jag inte vill förmedla till barnen.

 

Nalle Puhs skattkammare är tyvärr lite hoppig vilket är synd då den har vackra illustrationern och flera härliga små berättelser. Berättelserna  binds samman av att Puhs vänner går runt Minnenas väg med honom för att få honom att minnas bättre. Vid varje hus eller viktig plats stannar de och vi får följa ett minne från platsen. Ofta fungerar passagerna mellan rörelse och minne bra men vid ett par tillfällen känns det lite förvirrande vilket är det som skapar boken hoppiga känsla.

Generellt är det dock en mysig bok som avslutas fint med att de alla gör en minnesbok tillsammans. Barnen uppskattar avsnittet om Heffaklumparna och en kan förstå varför Disney valt att ge  mycket mer plats till dem än i Milnes original.

 

 

En rolig notis är att båda böckerna har kartor på tapeten som är roliga att följa för barnen men som mellan böckerna visar helt olika upplägg för Puhs värld i Sjumilaskogen.

Slutligen kan jag säga att jag rekommenderar böckerna då Nalle Puh är en klassiker som gjorts mer lättillgänglig för de yngre genom Disneys tolkningar. Både i originalet och här är dock Puh och hans vänner härligt färgglada karaktärer som alltid visar att vänskap är viktigt och böckerna gör en glad.


Nalle Puhs Skattkammare
Författare: Baserad på A. A. Milnes texter
Illustratör: Disney
Förlag: Egmont Kids (2006)
ISBN: 9789171306029
Kan köpas hos Bokbörsen.

Nalle Puh och honungsträdet
Författare: Baserad på A. A. Milnes texter
Illustratör: Disney
Förlag: Egmont Kids (2007)
ISBN: 9789173510288
Kan köpas hos Bokbörsen.

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *