Norrsken – Resan till Jotundalen

Den första delen i serien Norrsken är ett spännande äventyr som rör sig mellan fantasi och verklighet där det finns talande djur, tomtar, troll, drakar och vikingar.

Bild från Egmont Publishing AB

Berättelsen väver in norsk tradition och folktro i en saga om en flicka som söker något mer än den värld hon lever i. Huvudpersonen Sonja följer med pojkvarelsen Espen in i Jotundalen som är en slags värld bortom den hon lever i och känner som sitt hem. Där upptäcker hon att vissa djur kan tala medan andra inte kan det. Att det både finns onda och goda troll och att man inte kan bli vän med vem som helst. Sonja blir snart varse om att det i Jotundalen både finns vänliga varelser och stora som små faror.

Bild från Smakprov.se

Boken är skapad i serieformat och illustrationerna ger en känsla av en fusion av Disney och manga – en stil som känns igen i andra serier så som Handbok för superhjältar.

Bild från Smakprov.

När jag till en början bläddrar igenom boken upplever jag den som lite rörig. Det är svårt att få en överblick över sidorna eftersom varje uppslag innehåller många olika bilder och skeenden. Samtidigt skapar berättarformen en cinematisk känsla och en uppbyggd dramaturgi när jag läser sekvens för sekvens från början till slut. Vissa delar av berättelsen är blodiga och jag kan tycka att det är för brutalt för åldersgruppen 9–12 år som boken riktar sig till. Det är bra att som vuxen vara medveten om att det förekommer visst våld i boken, även om det inte är i någon större utsträckning, innan boken ges till ett barn som är mellan 9 och 12 år.

Även om Sonja är huvudkaraktären är det pojkvarelsen Espen som för hennes resa framåt genom berättelsen. Jag får intrycket av att Sonja är mindre självgående än vad hon skulle kunnat ha framställts som. Det är pojkvarelsen som visar henne den nya världen, som leder henne genom den och som fattar beslut för henne och andra, vilket är något som har blivit mindre vanligt i nutida barn- och ungdomsböcker. Snarare framställs flickor alltmer som drivande, självgående och starka individer som fattar egna beslut. Så, att Resan till Jotundalen bygger kring en flicka med en försiktigare personlighet var något jag reagerade på när jag läste boken. Hur det uppfattas av andra läsare är såklart individuellt, och jag lämnar med varm hand över det till dig som vill läsa boken för dess, illustrationer, berättande och tempo. Skriv gärna en rad här nedan om vad du tyckte om boken!

Titel: Resan till Jotundalen
Författare, illustratör: Malin Falch
Utgiven: 201909
Antal sidor: 86
Kategori: 9–12 år
Förlag: Egmont Publishing AB
ISBN: 9789176214978
Finns att låna på bibliotek och köpa på nätet.

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *