Kiosken

Kiosken utnämndes till årets bästa barnbok i sitt hemland Lettland förra året. Melece är illustratör och filmmakare och Kiosken är hennes första bilderbok som baseras på en animerad kortfilm med samma namn.

Olga jobbar i en väldigt liten kiosk som är hela hennes liv. Hon vet precis vad alla kunder vill ha och några vill bara prata en stund. Faktum är att hon mer konkret är fast i kiosken. På kvällarna känner hon sig lite ledsen och drömmer sig bort till varma stränder och vackra solnedgångar. En morgon har tidningsbudet ställt tidningarna lite längre bort än vanligt. Den lilla detaljen blir starten för en riktig resa för Olga och hennes liv tar en ny vändning.

Det är nog många som lite kan känna igen sig i Olga och särskilt nu under de senaste året. Det är inte så lätt att följa sina drömmar och ibland kan en knuff utifrån vara allt som behövs men du måste ändå själv våga ta steget också. Kiosken är en charmig berättelse med härliga bilder och lustiga karaktärer. Samtidigt som den är rolig och knasig inbjuder den till reflektion kring livet och ger hopp om framtiden för de allra flesta. Även den som till synes är helt fast idag kan tydligen röra sig framåt imorgon.

Bilderna går i en mjuk färgskala och är både slarviga och detaljrika på samma gång. Alla karaktärer är väldigt uttrycksfulla och den lilla hunden Rambo är ett trassligt charmtroll gjort av några få streck. Det här är en bok att bli glad av och kanske sås även ett litet frö till förändring inom dig?

 


Kiosken
Författare & illustratör: Anete Melece
Förlag: Lilla Piratförlaget (2020)
ISBN: 9789178131129
Antal sidor: 32
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *