Ny barnbokspratare – Helena Ziherl

Helena
Ny superpeppad skribent!

Hej! Jag heter Helena Ziherl och är superpeppad över att vara ny skribent här på Barnboksprat då jag alltid har varit en sån där lite udda person med en bok i handen som helst vill läsa jämt. Ett av mina bästa sommarminnen från barndomen är från de många stunder när jag låg och läste, slängd tvärs över den smala våningssängen i kryp-in sovrummet på min mosters landställe utanför Trosa. Jag kunde återfinnas där både soliga dagar och ackompanjerad av det trygga smattrande mot plåttaket härligt regniga.

Även om jag övergav barnböcker tidigare än de flesta av mina vänner, för att botanisera bland mammas uppsjö av vuxenlitteratur, så hittade jag tillbaka när jag som tjugoåring mötte Harry Potter. Bilderböcker har däremot legat i dvala en längre tid men intresset återuppväcktes i samband med att jag blev gravid med mitt första barn. Nu står bokhyllorna sprängfyllda med barnböcker och det går varken en födelsedag eller julafton (eller annan möjlighet till firande) utan att minst ett par böcker till flyttar in på de bågnande hyllplanen. Min partner tycker att vi dränks i böcker men läser själv för barnen dagligen, dock på portugisiska så de böckerna (som jag också ofta får läsa med mitt knaggliga uttal eller halvdana direktöversättning) kommer tyvärr inte med bland recensionerna här (men jag tipsar gärna privat om våra favoriter om någon är intresserad).

Jag skriver själv på flera bilderboksmanus och planerar att skicka iväg ett par till förlag under våren 2021. Kanske de två som kom till under en universitetskurs i att skriva bilderböcker som jag gick hösten 2020, vilket var min sjunde kurs i kreativt skrivande men den första med fokus på barnböcker. Under våren kommer jag att fortsätta arbeta på bilderboksmanusen och på ett Feelgood manus för en vuxenroman under guidning av min handledare på kursen Berättarpionjärerna, samtidigt som jag ska gå en litteraturkurs inom Barn och skräckfantastik.

Ni kan förvänta er recensioner i olika målgrupper och genrer från mig. För barnen (födda 2015 och 2017) blir det mest böcker i åldern 3-6 även om vi har börjat smygtitta i 6-9. För mig själv, mitt skrivande och studierna blir det i alla åldrar och genrer. Troligen kommer en hel del monster och skräck smyga sig in under våren, men annars är mina hjärteord: barnperspektiv, mångfald, stjärnfamiljer, inkludering, jämställdhet och normkritik, även om femåringen även gärna läser om Elsa och Anna

Jag återfinns också på instagram (instagram.com/helenaziherl) där jag gör inlägg om skrivandet och recenserar Feelgood böcker. Jag ser fram emot att fortsätta att skriva där och att nu också få skriva här på Barnboksprat!

//Helena

Författare: Helena Ziherl

Livstida boknörd som kämpar på med mina författardrömmar och skriver både för vuxna och för barn medan jag läser, lyssnar på ljudböcker och högläser för mina egna två skruttisar. Turligt nog verkar de ha ärvt glädjen i böcker till den grad att den yngre länge försökte att även äta upp dem. Stockholmare som hamnade i Genève i nitton år, där jag jobbade med utvecklingsfrågor, innan flytten bar av till Malmö för kärleken och snålblåsten vid havet i Västra Hamnen. Jag älskar att göra olika röster när jag läser högt och väljer helst normkritiska böcker med tonvikt på mångfald, stjärnfamiljer och jämställdhet men ser gärna att de ändå är välskrivna med humor, och alltid, alltid, från ett barnperspektiv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *