En serie genom tiden – ”Häxön” och ”Gruvraset”

Tänk om vi fick möjligheten att resa bakåt i tiden för att se hur människor levde? I serien ”Genom tiden” får vi följa med syskonen Saga och Emil genom olika svindlande historiska äventyr som utspelar sig runt om i Sverige under ett och samma sommarlov då de är på resande fot genom landet med sin mamma.

Seriens två första böcker utspelar sig på ön Blåjungfrun och i Sala silvergruva och saker och ting blir inte som de först hade trott att de skulle bli.

Häxön - Blå Jungfrun
Bild från Speja

”Häxön – Blå Jungfrun”
Historien berör häxjakten som många kvinnor föll offer för och som var som värst under 1600-talet.
Berättelsen börjar med att Sara, Emil och deras mamma har anlänt till ön Blåjungfrun i Kalmarasund och lyssnar till guidens berättelse om hur klippan på ön sägs ha använts som landningsbana för häxor. Det sägs att det var hit till den blå ön som häxorna kom för att dansa med djävulen. Plötsligt får syskonen syn på ett flickväsen bakom en klippa som ber dem följa med för att hjälpa till med en viktig sak. Syskonen känner sig först illa till mods men deras fötter kan inte röra sig åt något annat håll än den som pekas ut av Ran, som väsendet heter. Enligt nordisk folktro var Ran ett sjörå, ett slags vattnets ande, vilket gör valet av namnet passande då det handlar om ett äventyr som äger rum på en ö.
Saga och Emil förs mot en grotta där de hittar en kvinna som har blivit anklagad för att ha utövat häxkonster. Efter ett nervkittlande äventyr med nya bekantskaper och nyvunna kunskaper om historiska företeelser, lyckas syskonen ta sig tillbaka till deras mamma och guiden som just ska avsluta den guidade turen.

Gruvraset - Sala Silvergruva
Bild från Speja

”Gruvraset”
Berättelsen lyfter gruvdriften i Sverige och det slitsamma arbete som det innebar för män, kvinnor och barn.
När Sara, Emil och mamma är på väg ner i Sala silvergruva vill syskonen inget hellre än att bada och göra sådant som är mer normalt att göra under ett sommarlov. Men de blir snabbt upptagna med alla sägner och ritualer som finns knutna till silvergruvan och som guiden berättar om. De blir uppmanade att varken vissla eller svära i gruvan. Innan de påbörjar sina 370 steg rakt ner i berget måste de knacka tre gånger på bergsväggen för att därigenom be om lov av gruvfrun att få stiga in i gruvan. Väl nere i bergets djup blir det plötsligt mörkt och de tappar bort sin mamma och guiden. De står själva kvar i mörkret och ropar efter de andra men inget svar. Plötsligt ser de ett ljus närma sig i tunneln och ett litet pojkväsen påkallar deras uppmärksamhet. De kan inget annat än följa ljuset och pojken som visar sig heta Kobol. En kobold ansågs vara ett väsen som bland annat levde i underjorden.

Plötsligt börjar Kobol att vissla och trots att syskonen vädjar till honom att sluta fortsätter han. Så hörs ett muller som om gruvan rasar samman. Saga och Emil tar skydd men Kobol försäkrar dem att det inte är någon fara. Han vädjar till dem att följa med mot ljudet av vad som verkar vara snyftningar. Efter några spännande händelser lyckas syskonen, andfådda och medtagna hitta sin mamma och guiden.

Varje bok avslutas med fakta om dåtidens företeelser och händelser kopplade till de platser där varje berättelse utspelar sig. Där finns även en beskrivning om de väsen som läsaren stöter på under berättelsernas gång.

Jag rekommenderar varmt dessa böcker för läsare (oavsett ålder) som vill resa tillbaka i tiden och uppleva Sverige genom äventyr och historiska skeenden.

Titel: Häxön: Blå Jungfrun
Författare: Anna-Karin Karlsson
Illustratör: Johanna Arpiainen
Utgiven: 2020
Antal sidor: 86
Kategori: 6-9 år
Förlag: Speja
ISBN: 9789188167521

Finns att lånas på bibliotek och köpas på nätet.

Titel: Gruvraset: Sala Silvergruva
Författare: Anna-Karin Karlsson
Illustratör: Johanna Arpiainen
Utgiven: 2020
Antal sidor: 86
Kategori: 6-9 år
Förlag: Speja
ISBN: 9789188167538

Finns att lånas på bibliotek och köpas på nätet.

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *