Gissa vem jag gillar mest?

Det finns så många söta djurungar! Valpar som busar och gömmer sig för varandra, harpaltar som äter morötter och föl som plaskar i vattenpölar. Genom sockersöta illustrationer får vi se kärleksfulla djurföräldrar och deras ungar. Men den som läser boken, vem gillar hen bäst?

I Gissa vem jag gillar mest? får vi se flera olika djurföräldrar med sina ungar. Det flödar av kärlek, lek och bus men vid en första läsning uppfattade jag inte boken som den klassiska berättelse jag trodde det skulle vara med tanke på titeln. Jag uppfattar det som att bokskaparna vill förmedla hur mycket kärlek det finns i världen och att en människoförälder genom läsningen ska få chansen att visa hur mycket hen älskar sitt barn. Det är en fin tanke och ibland kan det vara bra att bli påmind om hur viktigt det är att berätta hur mycket en älskar sina nära och kära.

Boken innehåller en djurart per uppslag och de allra flesta – bortsett från en tupp och en kaninhane – visar (förmodligen) honan med sina ungar. Jag hade gärna sett fler närvarande hanar, men å andra sidan kan jag inte säg att till exempel den vuxna fisken är en hona så det kanske jämnar ut sig.

Illustrationerna är riktigt fina och skapar nyfikenhet för djuren och deras ungar. Gissa vem jag gillar mest? bygger upp bra för att visa allt kärleksfullt som händer i vardagen och ger tillfälle för läsaren och lyssnare att berätta vilka de gillar allra mest.

Gissa vem jag gillar mest?
Författare: Marianne Lindfors och Maria Skymme
Illustratör: Maja Lindberg
Förlag: Hippo bokförlag, 2020
ISBN: 9789198534368

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *