Från apa till sapiens: mänsklighetens historia

Från apa till sapiens: mänsklighetens historia beskrivs som en barnvariant av Yuval Hararis Sapiens. Det är en kortfattad, om än gedigen, genomgång av människans uppkomst. Jag hade tänkt att läsa den på en timme som jag brukar med barnböcker men den här krävde betydligt mer lästid än så.

Boken har undertiteln mänsklighetens historia och det är precis vad vi får. Boken inleds med ett släktträd för Homo sapiens och en tidslinje som visar på den lilla tid som människan levt jämfört med hela jordens historia. Sen följer fem delar, indelade i många korta kapitel, som tar upp jägar/samlar-tiden, när vi blev jordbrukare, hur kulturer smält samman (både frivilligt och ofrivilligt), vetenskapens framryckningar och slutligen prylar och pengar. Avslutningsvis får vi ett par sammanfattande tidslinjer över just mänsklighetens historia.

Vi får både veta vad som hänt och varför utvecklingen har skett i den riktning den gjort. Men stor vikt läggs också vid att vi faktiskt många gånger inte vet anledningen till att det blev som det blev och att en del tror si och andra så. Boken tar också upp orättvisor och förtryck som begåtts genom historien och än idag och särskilt den vite mannens framfart problematiseras.

Det är lättläst och välskrivet och väcker verkligen en nyfikenhet hos läsaren att vilja veta mer och mer. Kapitlen är korta med tydliga rubriker och en eller ett par härliga bilder. Jag har alltid varit svag för Jonna Björnstjerna och hennes bilder är verkligen underfundiga, humoristiska och helt fantastiska. Hade jag fått önska hade de varit i färg också men de är fullkomligt tillräckliga som de är.

Det här är en bok att återvända till, att slå upp i på måfå, att sluka eller långsamt läsa från pärm till pärm. Det är hur som helst en bok som varje vetgirig unge borde få chansen att läsa!


Från apa till sapiens: mänsklighetens historia
Författare: Bengt-Erik Engholm
Illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Natur och kultur (2020)
ISBN: 9789127164123
Antal sidor: 164
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *