Skapa historier med valmöjligheter

Är du som jag och tröttnar på att läsa samma bok för dina barn, om och om igen? Är du som jag och gillar att skriva själv? Har du ett barn som behöver få bestämma historiens utveckling, för att verkligen tycka om att läsa på egen hand? Men då har jag lösningen till digTextäventyr.

Här kan du skapa dina egna barnböcker med valmöjligheter för läsaren.

Det är ju ofantligt populärt med fanfictionberättelser där böcker med stort genomslag, som böckerna om Harry Potter till exempel, får fortsatt liv, av fansen själva. Det innebär helt enkelt att man tar med sig karaktärerna från en favoritbok och fortsätter att skriva berättelser om dem. Det kan vara situationer som man önskar hade blivit annorlunda, nya miljöer de hamnar i eller att de möter andra karaktärer från andra böcker (Kanske Harry Potter kliver ut i Narnia?). Du som författare till den nya berättelsen utsätter karaktärerna för nya situationer och det är bara din fantasi som sätter gränser.

Jag tycker att verktyget Textäventyr är perfekt för detta ändamål. När sonen fastnar i en bok, och jag bara inte orkar läsa den en gång till, går jag över till att skriva fanfictionberättelser med huvudrollerna. Då utsätter jag dem för olika saker och sonen får välja mellan två eller fler vägar att gå. Det kan se ur så här:

Han kan alltså välja hur han vill att historien ska utveckla sig och varje kväll kan han ladda upp historien på sin mobil eller Ipad, genom en QR-kod och läsa den innan han somnar. Men oftast sitter jag efter att han har somnat och skriver vidare på historien och han läser den när han kommer hem från skolan dagen efter. Eftersom han ofta reagerar på hur mycket text det är att läsa på varje sida i en mer avancerad kapitelbok kan jag här välja längden för honom och ”lura” honom till läsning.

Men, är det ett avancerat verktyg, undrar du säkert? Är det en massa saker du måste lära dig? Nej, inte alls. Det är snarare oerhört enkelt. Du arbetar med noder och länkar mellan noder. Så här ser redigeringsläget ut:

Så du skriver ett namn på noden, skriver handlingen i den stora rutan och sedan plockar du ihop dem i ett mönster. Det finns även en omfattande bildbank i verktyget, men det använder jag nog mindre än vad jag borde.

Så nu är det inte så mycket som står i din väg, eller hur? Det är dags att skriva berättelserna som är bara för dina barn och låta dem handla om precis det de behöver läsa om. Varför inte börja redan nu och skapa något i halloween-tema…? Tala om för oss hur det gick!

Lycka till!

 

Författare: Mia Axinge

När jag var liten ville jag bli författare – eller journalist – eller skådespelare. Jag ville använda ordet i skrift och i tal och göra skillnad. Det vill jag fortfarande. Jag heter Mia och är en av skribenterna på den här bloggen, vilket jag är väldigt glad för. Att skriva är lite av mitt liv, eller kanske än mer den jag är? Jag vet inte… Idag är jag mamma till en pojke som är född i Ungern. Han var tre år när jag och min man hämtade honom och han lärde sig språket genom oss och genom barnböcker. Långa förmiddagar tillbringade vi på biblioteket och bara läste böcker och han återberättade på sitt eget språk på kvällarna. Idag älskar han både högläsning och att få styra den saga som jag nu har berättat för honom i fyra år. Sagan om Spökis-Mökis, Flicka-Plicka och Pojken-Peter. Nej, det kommer aldrig att bli en bok om dem, men kanske om andra. Vi får se…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *