Tilly och bokvandrarna

Alltså jag dör – så mysig den här boken är! Jag vill aldrig någonsin lämna den härliga bokhandeln som Tilly Blad bor i. Att Tilly precis som jag har höstlov gör att det nästan känns som att det är jag som vandrar omkring där inne i Blads bokhandel (på engelska heter hon Tilly Pages och bokhandeln Pages & co).

Tilly är en elvaårig flicka som bor med sina morföräldrar i anslutning till den fem våningar stora bokhandeln som de driver. Hennes pappa är död och hennes mamma försvann när Tilly var en liten bebis. En dag träffar hon plötsligt på Anne (på Grönkulla) i bokhandeln och strax därefter även Alice (i Underlandet). Tilly förstår ingenting och hennes kompis Oscar tror först att hon blivit knäpp men långsamt går sanningen upp för dem bägge – de är bokvandrare – och snart är de indragna i ett äkta bokäventyr.

Den här boken är magiskt bra och den håller hela vägen igenom. Böcker om böcker är alltid en hit men det här är dessutom en bok om böcker där du får kliva in i bokens värld! Vilket i och för sig kan vara både mysigt och roligt men också spännande och farligt beroende på vilken bok och vilken scen du hamnar i. Jag har läst hälften av böckerna som omtalas och blir väldigt sugen på att läsa de andra två men det går utmärkt att ta till sig den här boken även utan att ha läst dem. Men det är lite extra kul att känna igen sig och det är stor igenkänning på både Anne och Alice och deras sätt att prata.

Historien är välbyggd och blandningen av magi och verklighet gifter sig alldeles utmärkt samtidigt som den känns unik. Tilly är extraordinär och det är en ynnest att få lära känna henne. Sedan barnsben har hon fått höra ”Var modig, var nyfiken, var snäll.” och det är verkligen vem hon är. Kombinationen av storslagna hemliga bibliotek, mysiga varm choklad-stunder i bokhandeln och de spännande situationer Tilly hamnar i gör det här till en komplett läsupplevelse.

Det finns små söta illustrationer på många av sidorna och ibland kommer en helsida som nedan. Illustrationerna skapar en extra magikänsla under läsningen och gör att det verkligen känns som att jag snart ska bokvandra in till Tillys värld. Boken lyfter också det fina med att läsning är att resa och att de böcker vi läser genom livet formar oss till dem vi är. Jag ser mycket fram emot att få läsa mer om Tilly och de andra framöver.


Tilly och bokvandrarna
Författare: Anna James
Illustratör: Paola Escobar
Serie: Den magiska bokhandeln (del 1)
Förlag: HarperCollins Nordic (2020)
ISBN: 9789150961683
Antal sidor: 387
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris
Recensionsexemplar från förlaget.

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

2 reaktioner till “Tilly och bokvandrarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *