Räven som inte kunde hålla färgen

Detta är författarens barnboksdebut och det är den första i en planerad serie om tio fristående böcker som utlovas att de kommer att innehålla humor, fantasi, bilder och rimmad vers.

Recensionsexemplaret är en häftad första upplaga som nu finns tillgänglig i bokhandeln. Andra upplagan blir dock i större format med tjockare papper och hårda pärmar.

Boken är skriven på vers med rim och har drag av en absurd historia. Det som händer är otroligt men ändå verkligt, det vill säga i stort sett möjligt. Ett övergripande tema som framträder rör hur man får bete sig och vem det är som beter sig? Egentligen.

Berättelsen är något av en förvecklingshistoria och flera parallella budskap finns. Räven luras för att få tag på något som någon annan har. Han lyckas inte i sitt uppsåt, däremot händer det något drastiskt som förändrar rävens färg varje gång han försöker luras.

En pojke som är tillsammans med sin mamma ser räven och förvånas över en blå räv, en grön … och så vidare, men hans häpnad avfärdas som fantasier av mamman som inte hänger med i det pojken ser. Men slutet gott allting gott gäller. Rävens slutgiltiga färgsättning ger honom ett bra liv där han är uppskattad och inte minst viktigt, han får mat. För en av de sedelärande förklaringarna till dramatiken är att räven var hungrig och försökte skaffa sig mat.

Författaren använder sig ibland av en originell språklig konstnärlig frihet, liksom av idiomatiska uttryck, när meningar och ord formas för att bevara versernas takt och radernas rim. Läsningen påverkas inte nämnvärt, dock ger det en klurig text som inte är helt enkel för de som läser eller hör den. Illustrationerna tecknar hur det som sker i text faktiskt går till och de påminner om flödiga akvarellbilder. De är expressiva, men hålls tillbaka bland annat av de relativt strama konturerna.

Oavsett om det är författarens avsikt eller ej så väcks frågor om vad mer berättelsen om räven som inte kunde hålla färgen lär ut: Det man går igenom, de erfarenheter som leder till förändring, kan leda till något bättre, kanske rent av framgång eller måste man bli någon annan för att få det bättre och ”lyckas”?

Kanske, kanske inte*, men utan tvekan bjuder den här barnboken på flera underfundigheter att roas av och fundera över. Och baksidestexten har ett enkom positivt, stärkande budskap, som manar till att inte ge upp och att man klarar mer än man tror.

* Som i berättelsen om den kloke bonden, från Björn Natthiko Lindeblads sommarprat 26 juni 2020. Rekommenderar varmt vuxna att lyssna på det programmet!

Tack för recensionsex från författaren.


Räven som inte kunde hålla färgen
Författare: Kari Melander
Illustrationer: Magdalena Brunzell
Förlag: Solentro (2020)
ISBN: 9789175656083
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Gunilla Larsdotter

Böcker älskade jag redan som liten och bara doften av en ny bok var en njutning som lovade äventyr. Biblioteket doftade bok på ett annat sätt, men likväl härligt. Jag vill bidra till att många barn får chansen till sina egna bokupplevelser. Jag är mamma till fyra, mormor till två och farmor till två (både flickor och pojkar) och tycker att det uppstår något mycket speciellt när man läser eller lyssnar på berättelser tillsammans. Var och en har sin upplevelse men det blir minnen som man har gemensamt, kanske hela livet. Själva berättandet intresserar mig; sådant som vilket språk som används eller vilka bilder, men också helheten med formgivningen samt hur och varför en bok kommit till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *