Silkesapans skratt

Tapiren och silkesapan är bästa vänner. De bor i regnskogen och hittar gärna på äventyr och bus bland träden. Men en dag blir silkesapan sjuk och dör. Vad ska tapiren göra då? Som tur är finns sengångaren, glasögonbjörnen och tukanen där för att försöka trösta. De delar härliga minnen och kanske kan det göra sorgen lättare.

Silkesapans skratt för oss med till regnskogen och ett gäng ovanliga bilderboksdjur. Nyfikenheten väcks kring vad dessa djur har för egenskaper och även personligheter samtidigt som vi läser en både sorglig och fin berättelse. Texten är ärlig och rakt på, där finns inga omskrivningar eller metaforer som tassar kring det faktum att silkesapan dött. Sådant uppskattar jag.

Illustrationerna är färgglada såsom sig bör i en regnskog full av spännande djur och växter. Ibland sträcker sig illustrationerna över hela uppslaget medan de andra gångar tar mindre plats. Det finns mycket att följa och titta på samtidigt som frågor kan väckas om det annorlunda landskapet.

Silkesapans skratt bör få en välförtjänt plats bland bilderböckerna som beskriver sorg. Den bjuder till en lite längre lässtund vilket kan leda till de där samtalen en kan behöva ha med ett barn som mist någon som stått det nära.


Silkesapans skratt
Författare: Annika Sandelin
Illustratör: Linda Bondestam
Förlag: Förlaget och Berghs, 2019
ISBN: 9789150223460
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *