Morfar flyttar in

Haddy och Emils morfar ska flytta ända från Gambia till Gröndal. I Sverige snöar det och morfar kan inte prata svenska. Dessutom verkar svenskarna vara lite för försiktiga ibland – de hälsar ju knappt i trappuppgången! Tur att morfar har Haddy och Emil som kan hjälpa honom.

Morfar flyttar in är en härligt yvig och fartfylld full med kulturkrockar. Barnen ser det som roliga tillfällen att få lära morfar nya saker samtidigt som de ibland är ganska förvånade. Som vuxen läsare skrattar jag åt det ”typiskt svenska” i försiktigheten och fokuset vid jaget. Morfar stormar in med nyskapande traditioner som är helt självklara för honom.

 Vi får följa med Haddy, Emil och morfar genom vardagssysslor i Sverige, som att handla, laga mat och interagera med andra människor, men även en inblick i morfars liv i Gambia. Petterssons illustrationerna är lika färgglada som morfaderns personlighet och lämnar läsaren/tittaren med ett leende på läpparna. Morfar flyttar in är en knasig och rolig kulturkrock där allt och alla får plats.


Morfar flyttar in
Författare: Eva Susso och Jalli Madi Susso
Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson
Förlag: Lilla Piratförlaget, 2019
ISBN: 9789178130221
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *