Dropp dropp

Det sägs att Aron Landahl kom in på förlaget för att presentera sin bokidé och med sig under armen hade han en bild (av badrummet, se nedan) som var målad på en stor träskiva, som en tavla. Det resulterade i en bok i serien Mys och Rys – Lagom läskiga bilderböcker för ganska små barn. Förutom författare till denna bok är Aron Lundahl verksam som illustratör, musiker och sjuksköterska.

I ett dunkelt sovrum där någon just klivit ur sängen.

Det är morgon. Dropp dropp. Vad är det för ljud? Kan det komma från kranen i badrummet.

Så börjar berättelsen. Och visst väcker det nyfikenheten hos läsaren. Texten är enkel med några meningar per sida. Illustrationerna har karaktären av tavlor med mustiga rumsinteriörer där det råder en stämning av mild mystik. Bilderna är tecknade och fylligt färglagda. De präglas av en viss grovhet och asymmetri, som bidrar till det spöklika och kan föra tankarna till Jan Lööfs illustrationer.

Nej det gjorde det inte. Dropp, dropp. Kan det komma från köket?

Berättelsen fortsätter in i nästa rum och i nästa, för att ta reda på vad det är som låter ”dropp, dropp”. Det var inte i badrummet. I köket stiger spänningen:
Dropp, dropp.
Det är en röd fläck på golvet.
Röd som blod!

Berättaren är okänd men det ligger nära till hands att tänka att det är vem som helst, eller någon, särskilt eftersom Aron Landahl har beskrivit att han hämtat inspiration från Boken om någon, där läsaren får följa berättelsen via en röd garntråd genom huset.

Läsaren lotsas vidare genom rummen vartefter den ena röda droppen efter den andra dyker upp. Det är spännande och lite kusligt, utan att skrämmas. Till sist droppar det ordentligt och det är en pöl på golvet nedanför trappan.

Vad finns det där egentligen?

Stämningen tätnar ännu mer på väg upp till det som finns ovanför trappan. Där är det alldeles  mörkt och okänt. Till sist löser författaren spökstämningen på ett sätt som gör att läsaren kan pusta ut och skratta till lite av förvåning. Men fortfarande undra en smula över det som fanns där …

 


Dropp dropp
Författare: Aron Landahl
Illustrationer: Aron Landahl
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129717396
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Gunilla Larsdotter

Böcker älskade jag redan som liten och bara doften av en ny bok var en njutning som lovade äventyr. Biblioteket doftade bok på ett annat sätt, men likväl härligt. Jag vill bidra till att många barn får chansen till sina egna bokupplevelser. Jag är mamma till fyra, mormor till två och farmor till två (både flickor och pojkar) och tycker att det uppstår något mycket speciellt när man läser eller lyssnar på berättelser tillsammans. Var och en har sin upplevelse men det blir minnen som man har gemensamt, kanske hela livet. Själva berättandet intresserar mig; sådant som vilket språk som används eller vilka bilder, men också helheten med formgivningen samt hur och varför en bok kommit till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *