Söndagstrean – Monster, monster!

Söndagstrean

Varje söndag tipsar vi om tre barn- och ungdomsböcker på ett speciellt tema. Sedan vill vi gärna ha era tips! Skriv på din blogg, Instagram eller i en kommentar. Tagga gärna @barnboksprat och #barnbokspratssöndagstrea så att vi hittar dina tips. Den här veckan uppmärksammar vi fyra böcker om monster i barnboksprats söndagstrea.

Lagom inför höstlovet kommer här spännande boktips från serien ”Monster monster” (del 3-6) – en storsatsning från Egmont Publishing. Läs gärna också recensionen av del 1 och 2 som ni finner i ett tidigare inlägg på Barnboksprat.

Tove, Musse, Charlie, Johanna och Oliver är tillbaka och har fortfarande kvar sina olika superkrafter som de fick under blixtnedslaget. Tillsammans måste de återigen möta och stoppa olika farliga monster.

Monster monster – varulvsvätten (del 3)

De fem vännerna måste hjälpa bildlärare Engelbrekt att fånga en nytt litet monster som har dykt upp i Glänteby. Det liknar en varulv eftersom den är luden och samtidigt en vätte eftersom den har en luva. Barnen måste komma på en plan om hur de kan stoppa varulvsvätten från att bitas innan fullmånen går upp. Annars kommer hela staden att drabbas av en varulvsinvasion.

Monster monster – rymdmördarsniglarna (del 4)

Lärare Engelbrekt ska, tillsammans med de fem vännerna, slänga projektorn som skapar monster. Men det visar sig att återvinningscentralen är fylld av slemmiga snigelmonster. Rymdmördarsniglarna skjuter slem med sina rymdpistoler och alla som blir träffade hamnar i slemkokonger. Lärare Engelbrekt, Charlies pappa och polisen Evert blir alla träffade och inlagda i stora slemkokonger. De fem vännerna måste använda sina kreativa superkrafter för att rädda de vuxna innan de blir middag åt rymdmördarsniglarna.

Monster monster – trollkarlstrollet (del 5)

Under Gläntebys stadsfest, som förmodligen är den roligaste helgen på hela året, dyker det upp ett nytt monster. Det är en trollkarl som ser ut som ett troll. När de fem vännerna märker att trollkarlstrollet börjar förvandla människor till guldmynt inser de att de måste komma på en kreativ plan som kan stoppa monstrets framfart.

Monster monster – sjöjungfruodjuret (del 6)

Lärare Engelbrekt och resten av skolan är på utflykt vid sjön Himlapölen för att hjälpas åt att plocka skräp. För att förhindra filmprojektorn från att skapa fler monster funderar Engelbrekt och de fem vännerna på att kanske dumpa den i den djupa sjön. Dagen därpå dyker det upp ett farligt odjur upp i sjön. Det verkar vara en blandning av en sjöjungfru och ett sjöodjur. Den fem vännernas kamp mot monstret blir den svåraste hittills.

Böckerna är underhållande, fantasifyllda och lagom läskiga. Det är lätt att greppas tag i spänningen i berättelserna. Illustrationerna är mangainspirerade och talande för känslan i böckerna.

Titel: Monster monster – varulvsvätten
Författare: Johannes Pinter
Illustratör: Lucas Svedberg
Utgiven: 2019
Antal sidor: 104
Förlag: Egmont Publishing

Titel: Monster monster – rymdmördarsniglarna
Författare: Johannes Pinter
Illustratör: Lucas Svedberg
Utgiven: 2019
Antal sidor: 103
Förlag: Egmont Publishing
ISBN: 9789157031105

Titel: Monster monster – trollkarlstrollet
Författare: Johannes Pinter
Illustratör: Lucas Svedberg
Utgiven: 2019
Antal sidor: 104
Förlag: Egmont Publishing
ISBN: 9789157031471

Titel: Monster monster – sjöjungfruodjuret
Författare: Johannes Pinter
Illustratör: Lucas Svedberg
Utgiven: 2019
Antal sidor: 104
Förlag: Egmont Publishing
ISBN: 9789157031495

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *