Drakjakten och Draktjuven

Idag recenseras två böcker med vänskap, drakar och äventyr i fokus.

Hur skulle du reagera om en leksaksdrake egentligen var en livs levande grön drake som kunde spruta eld och som älskade grönsaker? I denna spännande bok får vi följa med Jakob som en kväll upptäcker att hans lilla leksaksdrake som han precis fått i present från sin mamma är en riktig drake och inte alls någon plastfigur. Draken heter Drakbard och det visar sig att den kan prata och att den gillar att äta kaktusar

Kaktustaggar kittlade skönt i halsen.

Dragbard har kommit till tvåfotingarna (författarens fiffiga benämning på människor), för att hitta ett stulet drakägg. Det dröjer inte länge förrän Jakob och hans bästa kompis Isabella tar sig an jakten på drakägget. Jakten tar vännerna till en cirkus som kommit till staden och där får de stå upp mot en sniken cirkusdirektör som är ute efter berömmelse och ära.

Titel: Drakjakten
Författare: Suzanne Mortensen
Illustratör: Andrea Femerstrand
Utgiven: Augusti 2018
Antal sidor: 112
Förlag: BWahlströms
ISBN: 978-91-32-20249-0

 

I denna uppföljning på ”Drakjakten” har Drakbard återvänt till vännerna Jakob och Isabella. Drakbard dyker upp precis när Jakob och Isabella förbereder sig för att gå på maskerad.

Drakbard följer givetvis med och presenteras av vännerna som Jakobs storebror Max. Alla blir såklart väldigt imponerade av den fina så kallade drakkostymen. Allt går bra fram till dess att Drakbard får syn på blommor i trädgården som ser väldigt goda ut. Drakbard kan inte hålla sig utan slukar blommorna vilket leder till att draken blir sjuk. Nu börjar ett nytt spännande äventyr där Isabella och Jakob gör allt de kan för att hitta ett botemedel för sin vän Drakbard.

Dessa båda spännande böcker har ett medryckande tempo och ett språk som skapar bra stämning genom berättelserna. De svartvita illustrationerna visualiserar fint scener och sinnesstämningar under berättelsernas gång. Rekommenderas varmt som höstlovsläsning!

Titel: Draktjuven
Författare: Suzanne Mortensen
Illustratör: Andrea Femerstrand
Utgiven: Juli 2019
Antal sidor: 110
Förlag: BWahlströms
ISBN: 978-91-32-21045-7

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *