Under mattan

Boken Under mattan av Sara Lövestam har ett ganska viktigt underliggande tema som jag tolkar det.
I familjens hem sopas allt under mattan. Grus och monster och björnar och en och annan drake. Från början ligger mattan helt slät men för varje sak som sopas under mattan blir det först en liten bula som ganska snart utvecklas till att blockera hela familjens hem så de måste gå omvägar runt mattan för att kunna komma till vardagsrummets fåtölj. Pappan i familjen klättrar genom ett fönster på baksidan och mamman pressar sig längs med väggarna.
Så kommer en dag då barnet tycker att det är ohållbart. Hen säger ifrån och de måste lyfta på mattan. Mamman tvekar och pappan verkar lite rädd men barnet lyfter på mattan ändå, lite arg för att det blivit på det här viset. De får vädra och städa och sen kan mattan ligga slätt igen, sen måste de bara se till att hålla den så.

Jag läser den med en treåring och förstår att det går henne förbi men hon uppskattar ändå de tokiga björnarna och drakarna som hamnar under mattan. Boken är stundvis ganska läskig och oroande i dels texten men också de bilderna som fungerar som en förlängning av texten i den här boken. Jag kan tänka mig att om jag skulle läsa den med något äldre barn så kan jag använda den som verktyg för att tala om känslor och problem, att göra saker med en gång så att det är ett litet problem istället för att vänta tills det är ett större problem. Boken känns pedagogisk i flera lager och jag är positivt inställd till den även om den vid första anblick kändes ganska mörk och oroande läskig.


Titel: Under mattan
Författare: Sara Lövestam
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-7813-011-5
Kan exempelvis köpas på Adlibris och Bokus.
Tack till förlaget för recensionsexemplar.

 

Författare: Malin Tuvesson

Tvättäkta boknörd med författardrömmar och näsan i en (eller flera) böcker. Tvåbarnsförälder som gillar att dra med barnen in i böckernas värld, till bokbussen, in på biblioteket eller till bokhandlar. Folkhögskoleelev som skriver på eget manus och hoppas bli utgiven för att bocka av den där enda grejen på sin bucketlist. Skåning, kvinna och åttiotalist. Crazy cat lady, älskar pommes och snö. Bara några nyanser av det som är Malin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *