Stoppa biblioteksdöden!

Stockholms stadsbibliotek
Fotograf: Johan Jönsson, bild från Wikimedia Commons

I helgen läste jag om nedläggningshotade bibliotek (läs mer här). Jag är på biblioteket minst en gång i veckan. Jag har hittills i år lånat cirka 70 böcker. Hade jag köpt dem hade det kostat över 10 000 kronor. Visserligen är författarna värda pengar för sina böcker och jag skulle ha råd att köpa fler böcker än vad jag gör. Men för de som har begränsad ekonomi, för alla barn och unga och storläsare är biblioteken superviktiga! Förutom ett stort, fritt utbud av bra litteratur ger de oss även ökade chanser till demokrati, kunskap, förståelse, läskunnighet, källkritik, empati, fantasi, kultur och så vidare. Så varför hotar biblioteksdöden vårt land? Varför satsas det inte mer på Sveriges största kulturinstitution?

Tillsammans med Sveriges författarförbund har ett antal författare skrivit en artikel i DN (som en tyvärr måste vara medlem för att kunna läsa) med protester kring nedläggningshoten. De har startat ett upprop, söker namnunderskrifter och skriver bland annat:

  • Vi uppmanar den nya regeringen att göra bibliotekens framtid till en kulturpolitisk huvudfråga. Biblioteksdöden måste upphöra, folkbiblioteken rustas upp, det digitala nationalbiblioteket förverkligas och skolbiblioteken ges ett tydligt regelverk så att kommunerna inte kan smita från sitt ansvar.
  • Vi uppmanar landets kommun­politiker att uppgradera bibliotekens betydelse för den lokala demokratin, läs- och litteraturfrämjandet, integrationen och kunskapsutvecklingen så att de kan delta som levande knutpunkter i det lokala, nationella och globala.
  • Vi uppmanar alla landets invånare att tillsammans med Sveriges Författar­förbund slå vakt om biblioteken i en tid när angreppen mot det öppna samhället växer. För varje nedlagt bibliotek måste det öppnas minst ett nytt. Håll demokratin levande – utveckla biblioteken!

Klicka er in till uppropet och skriv under! För allvarligt talat, jag trodde det här var ett skämt. Hur skulle vi klara oss utan bibliotek?

Bakom uppropet står Grethe Rottböll, Per Wirtén, Madeleine Hjort, Erik Andersson, Majgull Axelsson, Henrik Berggren, Sara Bergmark Elfgren, Sigrid Combüchen, Jan Guillou, Ola Larsmo, Jila Mossaed och Klas Östergren.

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.