Julaftonsnatt

Det är en stilla julaftonsnatt. Strumporna väntar vid spiselkransen och alla sover. Plötsligt bryts tystnaden av ljud från gården. Vad kan det vara?

Texten till den här boken skrevs 1823, och har sedan dess blivit en julig klassiker. Den sägs ha lagt grunden till den västerländska bilden av tomten, och visst känner vi igen julstrumporna, de flygande renarna, tomten i skorstenen och alla klappar. Men att han röker? Nej, tack för att det har lämnat dagens tradition.

Texten är nyöversatt av Thomas Sjösvärd, men han har behållit de gammalmodiga och ibland lite svåra orden. Det passar å andra sidan bra till de gulnade sidorna med dekorerade anfanger och klassiska illustrationerna, som har cirka 100 år på nacken. Bilderna stämmer bra överens med vår bild av tomten, och gör det spännande.

Boken har något stillsamt över sig, vilket förmodligen beror på texten och illustrationernas historia. Tyvärr når den inte ändra fram till mig, men jag uppskattar ändå att läsa en sådan där mystisk, kittlande berättelse om tomten, som kan få de flesta tomtetvivlande barn att fundera på om han kanske finns ändå. För visst vore det mysigt att bli väckt av ljudet av renarna och tomten som kliver omkring på taket?


Julaftonsnatt
Författare: Clement Clarke Moore
Illustratör: Jessie Willcox Smith
Förlag: Modernista
ISBN: 9789177017905
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *