Efterlysning: bilderbok om metalldrake som blir ett flygplan?

Vi fick mail från Anton, som letar efter en bok. Vi vet tyvärr inte vilken det är och vänder oss därför till er läsare, som ofta kunnat hjälpa oss förut. Känner någon igen boken Anton beskriver?

Hallå, jag letar efter en gammal barn bilderbok, troligen ifrån 80- eller 90-talet.
Boken handlar om en gammal drake av metall som lever in sagovärld som är inne i sin industriella revolution (om jag mins rätt så ser man bl.a. en T-Ford). Boken innehåller också en prinsessa som gillar att fäktas och en prins som är en akademiker, de söker upp draken efter som en prinsessa ska räddas från en draken (om jag mins rätt så ska prinsessans föräldrar påpekat att sådant är tradition). De båda blir dock vän med draken.

Jag mins inte vad som hände sen men sista sidorna har draken omgjord till ett flygplan eftersom han kände sig så gammaldags och ville bli något modernare. Jag tror boken var på svenska.

Kan ni hjälpa mig med att få reda på vad boken hette?

Kommentera om ni har någon gissning eller kanske rentav vet säkert vilken bok det kan vara!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Efterlysning: bilderbok om metalldrake som blir ett flygplan?”

  1. Hej! Jag har boken hemma om Anton fortfarande undrar så kan jag se efter vad den heter!
    Lisa

  2. Hej, boken heter ”Den sista draken”, författare Nesbit, Edith, illustratör
    Firmin, Peter. Den verkar finnas vi två upplagor med olika illustratörer, jag har den första från 1980 med väldigt detaljrika bilder. Boken finns, enligt libris, på kb och några av landets universitetsbibliotek. Jag tittade i boken igår, bilderna är fantastiskt fina. Boken handlar om en modern prinsessa som vill fucka upp med berättelsen om prinsessa/prins/drake och det slutar med att de alla blir vänner, draken vill bli flygplan för att få hänga med in i den nya tiden. Kul! Jag tog lite bilder om du, Anton, är intresserad. Annars hoppas jag att du hittar den och får läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.