1:a advent – massor av jul- och vinterböcker

Idag tänder många första ljuset i en adventsljusstake och kanske känns det som att julkänslor börjar sprida sig genom kroppen.

Barnboksprat vill dela med sig av boktips på temat jul och vinter. Det kommer dyka upp en del recensioner under december, men redan nu tipsar vi om böcker vi redan recenserat.

julbocker-1

Pippi har julgransplundring av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman. Sanna J recenserar:

Ja, jag blir alldeles varm i hjärtat av att läsa den och tycker mig nästan höra Astrid Lindgrens röst då jag läser den högt för mig själv. Språket är rappt, med glimten i ögat och framförallt är det på barnens nivå.
Pippi är något som håller i alla tider.

Lilla Barnkammarboken, julsånger. Marit J skriver:

Det julmysiga med den här boken är att det är en riktig ’tillsammansbok’ där flera generationers julsånger presenteras, därtill hittar jag några, inte helt okända, från andra länder och på andra språk –  gränslös julsångsglädje så att säga.

Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren och Ilon Wikland. Helena F recenserar:

Det är en härlig kan-själv-bok med Astrid Lindgrens sagotantröst i texten och mycket att upptäcka i de mysiga bilderna. Dessutom smittar Kajsas energi liksom av sig på läsaren så att man känner att man skulle klara vad som helst.

julbocker-2Den lilla mullvaden och julen av Hana Doskocilová och Zdenek Miler. Veroniqa recenserar:

ju fler gånger jag läser den desto mer tycker jag om den. Det är något visst med illustrationerna och hur bra de berättar historien.

Lurix av Eva Lindström. Emma skriver:

Lurix handlar om vänskap, att ta hand om varandra och att inte behöva vara ensam. Alltså ganska passande till den traditionella bilden av julen.

Kalle som lucia av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist. Helena E skriver:

Boken om Kalle som lucia är charmig och rolig, men den handlar också om utanförskap, att inte få vara den man är och om att bli orättvist behandlad.

julbocker-3

Hemma hos jultomten av Mauri Kunnas. Helena E skriver:

Men vad gör tomten och hans medhjälpare efter julafton då? Det får du veta när du läser boken (men jag kan avslöja att de gillar att bada bastu), och det tycker jag att du ska göra.

Eddie och julen av Lisa Bjärbo och Jesús Verona. Helena E skriver:

Som småbarnsförälder känner man igen sig i både föräldrarna och sina barn i Eddie. Vem har inte trilskats med sura barn som inte vill ta på sig de varma vinterkläderna när man ska hem från dagis?

Julpyssla tillsammans av Ingela Jonasson. Helena E recenserar:

Något som jag gillar med boken är också att allting som tillverkas inte ser så himla perfekt ut, det är ju barn som ska pyssla och då ska det ju se ut som det gör när barn pysslar.

julbocker-4

Var är Snorpan? av Cornelia Ståhlgren. Sofie U skriver:

Illustrationerna är uttrycksfulla och bidrar till en trovärdig vardagskänsla med småbarnskaos och den där städningen som inte riktigt hinns med. Det lite stökiga och inte så tillrättalagda tycker jag ger en avslappnad stämning.

Flingan väntar på jultomten av Elsa Devernois och Frédéric Stehr. Anna B skriver:

Karaktärerna illustreras med kärleksfulla ansiktsuttryck och man kan riktigt känna hur goda vänner de tre små djuren är.

God jul, Lilla Lök! av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore. Helena E skriver:

En mysig, lite sorglig och lycklig saga som vi kommer att krypa upp i soffan och börja läsa om en vecka! Hoppas att barnen tycker lika mycket om den som jag gjorde.

julbocker-5

Modiga Rut och julkapellet  av Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström. Anna B skriver:

Det är tydligt att både en av författarna och illustratören har en bakgrund inom musikens värld. Det finns ett fint samarbete mellan text och bild som känns självklart och samstämt.

Barnens julbok av Ulrika Hjorth och Maria Rosenlöf. Malin A skriver:

Författaren Ulrika Hjorth minns sina jular med värme och nu låter hon läsaren få ta del av hennes minnen och nytillkomna pysselidéer. Återvinning är ett återkommande tema i skapandet.

Helena visar upp flera härliga julböcker här. Susanna B funderar kring julstämning i böcker och tipsar här.

Tipsa oss gärna om fler julböcker!

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *