Grön i köket

gron-i-koket– Det är ju mina recept, utbrast barnafadern, som mestadels har sina underbara recept i huvudet. Och visst är det är mat vi som vegofamilj är vana vid här hemma, men nu finns de faktiskt nedskrivna av Johanna Westman. Nu kan alltså även barnen ta vid!

9-åringen fick boken i gåva. Han blev uppriktigt glad. Nu kommer han överleva i en framtid med egen matlagning. Förväntningarna infinner sig nu lite grann. Ja, inför barnets kommande matlagningskonst förstås, men även inför själva boken. Men det är lugnt, boken är bra, tjock, en ögonfröjd och även mycket rolig då Johanna har sitt sedvanliga sinne för humor och skön galenskap och dyker upp i bild då och då med ständigt glatt humör.

Boken är grön i sitt tänk, men med inslag av ägg och mjölk. Detta går ju att omvandla till helt grönt för dem som vill. Vi vill! Det absolut viktigaste är att köttet lyser vackert med sin frånvaro och även Johanna förtydligar att vi alla kan tänka på att äta mer grönt. För mig som alltid stått på djurens sida och avstått deras egna kött är detta stort och högtidligt att en allätare som Johanna betonar att både miljö och kropp mår bättre med denna nya gröna syn på mat.

Experimentera med årstidernas råvaror, läs recept och förbered dig på alla sätt och vis, men be också om lov att få gå loss i köket, uppmanar Johanna. Recepten är väldigt många och pedagogiken är stor. Det är närodlat och internationellt. Världen är ett enda grönt fält av fantastiska rätter att förtära med både öga och gom.

Indelningen är årstidsvis. Laga och äta mat efter säsong är en del av det nya miljötänket.

Hösten börjasoppajohannar med sina rika gåvor i naturen. Pumpasoppa med frästa frön.

Olika sorters risotto. Smakrikt tillagade rotfrukter. Äppelkaka!

Vintern har sina överraskningar som olika sorters kål. Även soppor och pastarätter beskrivs ljuvligt.

potatisjohannaVåren kommer med sina primörer. Ljummen färskpotatissallad med sparris. Och Kronans kaka med chokladfrosting.

Och så sommarens rika utbud! Ord äro överflödiga. Ett exempel är pasta med zucchini och morot.

En bok att bli glad och hungrig och hoppfull av!

chokladjohannasalladjohanna

 

 

 

 

 


Grön i köket: världens godaste grönsaksrätter för unga kockar
Författare: Johanna Westman
Foto: Ulrika Pousette
Formgivare: Emilie Crispin Ekström
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
Antal sidor: 188
ISBN: 9789129699975
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *