Pelle vill inte flytta

Pelle bor tillsammans med sin mamma Karin och pappa Johan i en lägenhet i stan. Pelle kommer snart att få ett syskon och hans föräldrar bestämmer sig för att familjen ska köpa ett hus och flytta ut från stan. Den kommande flytten väcker många tankar hos Pelle. Kommer han att få vänner där? Kommer de vänner han har att förbli hans vänner? Kommer bästa vännen Melker kunna förbli hans bästa vän? Pelle bestämmer sig för att han inte vill flytta.

bild 1 (5)

Familjen går på många visningar. De hus som Pelle tycker om tycker inte föräldrarna om och vice versa. En dag hittar de äntligen ett hus som alla tycker om men det gör även många av de andra husspekulanterna och Pelle förstår att han måste göra något drastiskt för att de ska tappa intresset. Pelles bus resulterar i att de inte köper huset och att de måste leta vidare vilket betyder flera visningar på bekostnad av strandbesök och fotbollsspel. Men så en dag händer det oväntade! De hittar det perfekta huset, ett hus som faktiskt även Pelle vill flytta till, och i området bor det en pojke som heter Edvin som precis som Pelle tycker om att spela fotboll. Det kanske kan bli bra när man flyttar ändå?

Berättelsen om Pelle och hans motvilja till att flytta ifrån det som känns bekant och tryggt till det som känns ovisst ringer i en klocka hos läsaren som har flyttat flera gånger under sin uppväxt. Ibland känns en flytt svår men ibland blir den, som i Pelles fall, något väldigt lyckat och bättre än vad man kan föreställa sig. Just det att föreställa sig sin nya verklighet är något som kan inspirera barnet till att se fram emot en flytt och är också det som i berättelsen är nyckeln till att Pelle ändrar inställning till den kommande flytten. Pelle använder sin fantasi till att tänka sig in i hur det kommer att vara att bo i det nya huset vilket skapar en längtan efter det främmande och sakta ersätter den initiala rädslan för det.

Bokens tjugotvå kapitel ackompanjeras lågmält av blyertsteckningar där Pelle och hans intressen står i fokus.

bild 2 (3)


Pelle vill inte flytta
Författare: Mikael Rosengren
Illustratör: Peter Häggström
Kapitel: 22
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175772233
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *