Omänniskor

OmänniskorFantasygenren har alltid tilltalat mig, och jag har läst otaliga böcker om vampyrer, varulvar och andra liknande varelser som till stor del har utspelat sig i USA, alternativt någon påhittad värld. Därför tyckte jag att det var rätt så trevlig att få läsa en bok som utspelar sig i svenska skogar och som handlar om (åtminstone till övervägande del) svenska djur. Eller snarare människor som kan förvandla sig till djur.

De kallar sig omänniskor. Förr i tiden var de kända som hamnskiftare eller skepnadsbytare.

I boken Omänniskor får vi träffa den 16-åriga tjejen Sigrid som i början av berättelsen befinner sig i en väldigt obekväm situation tillsammans med en person hon egentligen borde känna sig trygg med – nämligen sin pojkvän Adrian. De är ute i skogen och han vill spela in en film där hon ska agera, men han vill att hon ska vara i det närmaste naken och det känner hon att hon inte alls vill. Situationen blir hotfull och plötsligt vaknar Sigrid upp som efter att ha svimmat och Adrian är skadad och blöder från ett bitsår i halsen och rivsår på bröstet! Sigrid känner en underlig smak i munnen och inser efter en kort tid att något väldigt konstigt har hänt; det är hon som har anfallit Adrian i skepnad av ett lodjur!

I ett forum på nätet skriver Sigrid och berättar lite om det hon tror sig ha varit med om, och det dröjer inte länge innan hon blir kontaktad av en kvinna som heter Felicia, som i sin tur kontaktar SOO-ledaren Gordon. En ny omänniska behöver vägledning och utbildning, något som de omgående måste se till att Sigrid får.

Det finns lagar och förordningar att hålla sig till när man är omänniska. Till exempel är det absolut förbjudet att förvandla sig framför någon som inte är omänniska. Den bestämmelsen har Sigrid redan brutit mot, dock innan hon visste om vad hon var. Det ska visa sig att även Adrians bror Viktor är en omänniska, något som kommer att komplicera livet för både Sigrid och honom. Och för Adrian.

Utan att avslöja mer vill jag rekommendera den här boken. Spännande och annorlunda. Den ska vara den första delen i en trilogi, så det återstår att se när nästa del kommer…


Omänniskor
Författare: Nanna Johansson, Kristoffer Svensson
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129695311
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *