Flykten

Flykten

Jag gillar verkligen barnböcker som på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt lär oss om medmänsklighet och empati. Flykten av Johanna Sandberg och Torsten Larsson är en sådan bok, som genom berättande och känslostarka illustrationer försöker förklara och sätta ord på det hemska som pågår runt omkring oss i världen där människor flyr för sina liv.

Boken fyller inte bara sitt syfte genom att lyfta en viktig och högst aktuell fråga, den bidrar också till igenkänning och förståelse genom att skildra en familj som i sitt hemland lever precis som vilken familj som helst, tills kriget gör sig mer och mer påmint.

En dag sa pappa: ”Det går inte längre. Kriget kommer närmre. Vi måste fly, vi måste bort”. Han tog mamma och mig hårt i sin famn. ”Vi måste fly”.

Till skillnad från flera andra böcker som skildrar hur det är att lämna sitt hemland för att börja om i ett nytt land, lägger Johanna och Torsten fokus på just själva flykten mellan de två länderna, vilket är nog så viktigt att försöka förstå.

Efter många timmar såg vi en strand. Vi var blöta och kalla, men vi klarade oss. Var vi i Grekland? Tunisien? Vi visste inte. Det spelade ingen roll. Det var inte hemma.

Min första känsla när jag läste boken var att jag ville veta mer. Jag ville ha en mer målande bild av familjens liv innan de tvingandes fly, likaså eftersökte jag en mer djuplodande skildring om livet i det nya landet. Men efter att ha läst boken tillsammans med min son med påföljande intressanta samtal om ämnet, förstår jag bokens styrka. Den ska inte vara djuplodande och analyserande, den ska utgöra ett ramverk och fungerar utmärkt som diskussionsunderlag för att kunna prata med våra barn om det stundtals obegripliga. Perfekt för pedagogerna i skola och förskolan skulle jag tro.


Flykten
Författare: Torsten Larsson
Illustratör: Johanna Sandberg
Förlag: Whip Media (2016)
ISBN: 9789188265258
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Karin Almerén

Jag heter Karin Almerén och jag tycker att barnböcker och annan barnkultur är något av det bästa att förgylla vardagen med. Tillsammans med mina två barn, födda 2008 och 2012, konsumerar jag allt från pekböcker till kapitelböcker, barnpoddar, teaterföreställningar och ljudböcker så mycket som jag hinner. Jag är lite extra nyfiken på barnlitteratur som har ett genus- och mångfaldsperspektiv, men jag gillar även att dyka ner i mina egna gamla bokgömmor och dela mina barndomsfavoriter med mina barn. Till vardags arbetar jag med kommunikation på en onlineavdelning, men den första kursen som jag läste på universitet var “litteratur och drama” sedan följde studier i ekonomi och statsvetenskap, jobb på olika myndigheter för att slutligen mynna ut i att det är för text och kommunikation mitt hjärta klappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *