Dagbok för alla mina fans – Det långa loppet

Det långa loppetEn hel drös av mina elever som går i sexan och sjuan säger att böckerna i bokserien ”Dagbok för alla mina fans” är de roligaste de har läst. En del säger till och med att just dessa böcker har fått dem att börja läsa. Innan jag började jobba på min nuvarande arbetsplats i februari förra året kände jag inte ens till Jeff Kinneys böcker om Greg Heffley. Böckerna riktar sig egentligen till åldersgruppen 9-12 år, men funkar alltså finfint även för lite äldre publik än så. Jag vill såklart att mina elever ska utvecklas i sin läsning, så vet jag att de redan har läst en, eller kanske flera böcker i serien redan så brukar jag uppmuntra dem att fortsätta läsa serien på sin fritid, men att välja något annat att läsa i skolan.

Så, vad tycker jag själv om ”Dagbok för alla mina fans” nionde bok Det långa loppet? Jag inser såklart att jag inte är ”rätt” målgrupp för boken, men jag hade ändå förväntningar på att den skulle vara skoj ( fel kan väl inte eleverna ha?). Jag skrattade faktiskt högt vid ett tillfälle när jag läste boken och hade ett leende på läpparna flera andra gånger. Det är en bok som trots sina ibland helt galna händelser har en hög igenkänningsfaktor om man tillhör en barnfamilj som varit på bilsemester någon gång.

Lite om handlingen: Greg och hans familj bestående av honom själv, mamma, pappa, storebror Rodrick och lillebror Manny åker på bilsemester tillsammans. Mamman hade fått idén om semestern från sin favorittidning ”Livat med familjen”, och så här säger Greg om den tidningen: ”Om jag ska gissa så tror jag att 90% av allt vi gör tillsammans är idéer som mamma får i den tidningen”. Självklart går det mesta av allt som planerats angående resan käpprätt åt skogen! Annars skulle nog boken ha blivit rätt tråkig…En mängd dråpliga händelser inträffar under resans gång, och en av de mest knasiga sakerna som händer är nog att de vinner en livs levande gris på ett tivoli som sen ska med på resten av resan. Det blir bara knas precis hela tiden!

Boken är rätt speciell i sin utformning (alla böcker i serien ser ut på ett likartat sätt); det är nästan som dagboksanteckningar men ändå inte. Alla sidor är linjerade och har illustrationer som stilistiskt ser ut att höra hemma i en serietidning, typsnittet ser handskrivet ut. På det stora hela en trevlig och smårolig bok; jag förstår varför eleverna tycker om bokserien även om jag nog är alldeles för gammal för att uppskatta den lika mycket.

IMG_9007


Det långa loppet
Författare och illustratör: Jeff Kinney
Serie: Dagbok för alla mina fans (del 9)
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163882890
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *