En hunds memoarer

En hunds memoarer

En hunds memoarer är en bok skriven av Carina Wolff-Brandt om hennes hund Brandys alla påhitt. Brandy är en rastlös airdale terrier som inte drar sig för att ta saken i egna händer och ge sig ut på äventyr på egen hand när andra inte gör det med honom. Det resulterar i en del utflykter till platser där hans närvaro ibland välkomnas och ibland inte. Bland annat åker han buss där han lär känna två flickor som tar med sig honom hem, besöker en simhall där han skämmer ut ett av barnen i familjen och gör spontana besök i grannområdet. Igenkänningsfaktorn för alla oss, som är eller har varit hundägare, är stor och ett och ett annat leende sprider sig över mitt ansikte när jag läser boken.

Boken riktar sig till barn i åldern 7-12 år och språket är väl anpassat därefter. Meningarna i kapitelboken är korta och koncisa och utgår ifrån hundens eget perspektiv. Berättartekniken som författaren använder sig av liknar en redogörelse för samtliga hyss som Brandy gör där varje kapitel är ägnat ett eller ett par upptåg. Detta gör emellanåt att texten känns som en lista där övergångarna mellan historiens olika delar blir lite kantiga i stället för en, i mitt tycke mer önskvärd, böljande berättelse om en kär familjemedlem där mer tid skulle ha lagts ner på relationerna mellan hunden och till exempel barnen i familjen än på själva rackartygen. Varje kapitel börjar med ett rim som ger en vink om kapitlets innehåll som känns kul och upplyftande både vid läsning på egen hand som vid högläsning.

Jag uppskattar de många illustrationerna av hunden som fångar en airdale terriers pigga uttryck såväl som kapitlens sidhuvud och bokens omslag som påminner mig om sjuttiotalets varma färgsättning!


En hunds memoarer
Författare: Carina Wolff-Brandt
Layout: Tuire Aho
Antal sidor: 81
Förlag: Vingpennan (2005)
ISBN: 9519878785
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *