Dåtid, nutid, eller framtid…

 

En högst personlig gästbok för både gäster och barn.

När man är barn består en stor del av de omgivande människorna av sådana som är äldre än man själv – som släktingar och föräldrarnas vänner. Genom att låta dessa skriva i barnets gästbok skapar man relationer och tidsdokument – och säkert har man roligt både när det skrivs/ritas och många gånger i framtiden (det finns en risk att man också förfasar sig).

 

 

Inledning: så här ser världen och tillvaron ut som barnet föds in i – de omgivande förutsättningarna.

Vidare: det här vill de vuxna förmedla och berätta. På en vertikal tidslinje som täcker 140 år markeras en tid och något berättas – det kan vara något som, med författarens ord eller bild, utspelade sig eller är relaterat till 1910 eller en dröm/vision om något som kommer att ske år 2045… till texten ritar man sitt självporträtt. På motstående sida finns rader med några vägledande förtryckta ord; hur den skrivande associerar och tänker, den tid de lever i och dess relation till barnet kommer att forma de tips och råd som barnet får med sig in framtiden. ”Våga”…, ”Lär dig”…, ”En bok värd att läsa”… – är några av utmaningarna.

Gäst nummer 1 och 2 är barnets VIP-gäster – det är föräldrarna som får ordet. De berättar om sitt barn och i samma stund delar de med sig av sig själva; det de vid skrivtillfället vill förmedla om/till barnet. Relationen – du, jag och livet: hur livet började, vad du tycker om, vad de vill lära dig o.s.v. Sen får gäster komma till tals och dela med sig av sig själva och sin livsvisdom i förhållande till barnet.

Möjligheterna till fritt berättande och tipsande, men med någon vägledning, tilltalar mig mycket – om inte gästerna osäkert tjuvkikar allt för mycket på vad föregående gäst har skrivit kan livsviseboken utgöra ett kreativt inslag för ’framtiden’. Frågorna/de påbörjade textraderna som vänder sig till föräldrarna skiljer sig inte så mycket från de övriga gästernas, kanske skulle boken ha vunnit på att ha större variation: 34 personer som tipsar om böcker kan visserligen ge en bra bredd men jag hade föredragit några fler rader att uttrycka sig på, exempelvis i frågan om vad lycka är, framför mängden och likheten i vissa typer av frågor.

Självporträtten, de djupare frågorna och tidsdokumentationen är nytänkande höjdare som skiljer denna gästbok från mera stereotypa ”Mitt barn”- ifyllningsböcker som bara vänder sig till föräldrar och barn. Inga gulliga bilder av en duktig konstnär utan medförfattarnas bilder av sig själva. En jämförelse är egentligen fel – den ena kompletterar den andra. Jag gillar verkligen Thyra Brandts idé men är inte helt estetiskt överens med textlayouten på omslaget – däremot trivs jag med dess mjuka vaddering.


Min första gästbok : för tips & råd i livet
Författare: Thyra Brandt
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2015)
ISBN: 9789174691153
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *