Sjöodjur i Slussen

Sjöodjur i SlussenSjöodjur i Slussen tar vid där den förra boken, Bergtroll på slottet, slutade. Vi träffar på Jack där han sitter med sin drake Silvertass i baksätet på en bil, de befinner sig på en övergiven skrotgård. Med i bilen finns också vätten Rurik och Jacks moster Betty.

Silvertass liv är i stor fara; om gänget inte hittar Ödets port kommer det att sluta på ett fruktansvärt sätt. Spågumman Madame Göthe kommer till deras hjälp när de blir hembjudna på fika hos henne. I hennes hem finns massor med små tomtar som blir mycket imponerade när Jack visar lite av sina trollkonster. Själv tycker han att det bara är små trick han kan, som att frysa lite vatten till en isbit i handen till exempel. Men det ska visa sig att just den trollkonsten så småningom ska komma till stor nytta!

En jakt på en rosa krokodilballong tar gänget från Skansen till Storkyrkobadet i Gamla stan, en underjordisk simhall där Jack och hans vänner blir jagade av otäcka korpar som förföljt dem tidigare. Spänningen är olidlig! Hur ska det gå? Kommer de att hitta Ödets port innan det är för sent?

Precis som de föregående böckerna är Sjöodjur i Slussen en spännande berättelse som nästan får en att bita på naglarna. Som vuxen känner man igen Stockholmsmiljöerna, och jag har t.ex. läst att det spökar på Storkyrkobadet…Karaktärerna i böckerna är roliga att läsa om, både de snälla och de elaka och jag tycker om att författaren väver in platser och företeelser från vår verkliga historia.

Den här boken tillhör serien ”Spådomen om Jack”. Vi på Barnboksprat har tidigare recenserat två böcker (om samma pojke) ur serien ”Jakten på Jack”; Trolldom i Gamla stan och Vålnader på Vasaskeppet. Läs gärna alla sju böckerna om Jack, den åttonde väntar vi spänt på här hemma – den kommer i januari 2105!


Sjöodjur i Slussen
Författare: Martin Olczak
Serie: Spådomen om Jack (del 3)
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
ISBN: 9789129690255
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *