Hugo och den glittrande stenen

hugoDet här är den andra fristående delen i Hugoserien, med några hänvisningar från första boken, men inget som stör och man kan läsa boken obehindrat utan att ha läst den första. Även om boken är uppkallad efter Hugo så tycker jag att flickan Amanda och deras farmor tar lika stor plats i handlingen. Mitt under farmors sagoberättande för sina barnbarn så börjar märkliga saker att hända. Med hjälp av farmors magiska ur så öppnas en passage i tiden och alla tre dras in i ett äventyr med både skogsväsen och farliga troll. Ett uppdrag måste utföras, annars kommer både djur och människor att komma till skada.

En ganska så traditionell saga där barnen blir kallade för just barnen i texten, utan egentlig emotionell närhet och gestaltning, vilket för mig skapar ett avstånd som läsare. Jag har svårt att se karaktärerna framför mig. Trollen är precis som man föreställt sig sagans troll, buffliga och tröga. Ändå ligger det en gemytlig charm över sagans form och jag gillar vändningen i berättelsen då Amanda träffar på ett yngre troll. Författaren Sofia Jardvikens berättarglädje lyser igenom och språket är lättläst med en driven story där det aldrig står still.

hugo 2Även bilderna har en gammaldags ton i sig som passar sagans form väl. Jag blir som alltid nyfiken på illustratören. Tecknar hon bara såhär? Har hon ett bredare register? Och ja, Marie Åkerlund är en fantastiskt skicklig illustratör som målar både djur och människor med stor realism. Kika gärna in på hennes hemsida. I denna bok blir dock teckningarna enkla och få.

Jag faller inte helt för berättelsen men som sagt, den har en småmysig och trevlig ton som kan passa bra för högläsning till barn som gillar sagoäventyr med olika slags väsen.


Hugo och den glittrande stenen

Författare: Sofia Jardviken
Illustratör: Marie Åkerlund
Bokförlag: BoD
Antal sidor: 77
Utgiven: 201409
ISBN: 9789175698670 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *