Imorgon är allt som vanligt

Imorgon är allt som vanligtGår du också runt med en klump i magen för det mesta? Kanske du också har en förälder som dricker? Det har Lilian som är tio år och just har blivit vald till klassens lucia. Hon borde ju vara riktigt glad, men det enda hon kan tänka på är ”Tänk om mamma är full på luciafesten!”

Lilian har två äldre syskon; systern Tanja som går på högstadiet och brodern Tintin som är hela tretton år äldre än Lilian och har flyttat hemifrån. Lilian har med åren blivit riktigt bra på att dölja mammans alkoholism, för inte ens hennes bästa kompis Nina vet om det. Visst tycker Nina att Lilian är väldigt tråkig ibland när hon aldrig vill bjuda hem henne, men hon vet ju inte varför.

I skolan är det ofta jobbigt, på grund av sin oro för mamman mår Lilian ofta dåligt och får ibland svårt att hänga med under lektionerna. Hennes klasslärare Viktor har många gånger försökt prata med henne, erbjudit samtal, tipsat om kuratorn…han anar att något är på tok men Lilian vägrar öppna sig för honom. Hon kan inte heller bestämma sig för om hon verkligen vill vara lucia eller inte…eller hon vill ju, men hur ska det gå med mamma och allt?

En dag hittar hon sin mamma gravt berusad i en snödriva utanför huset. Hon försöker med all sin kraft få mamman därifrån och in i huset, men hon klarar det inte på egen hand. Tanja svarar inte i telefonen men Tintin får hon till slut tag på. Tintin kommer åkande med sin flickvän Nelly, en person som kommer att bli betydelsefull för Lilian längre fram i boken.

Det är en otroligt sorglig berättelse och man får så ont i hjärtat när man läser. Jag känner verkligen med den här lilla tjejen som tvingas vara en mamma åt sin mamma och som får bära på den här stora obehagliga hemligheten utan att ha någon vuxen att våga vända sig till. Det finns inget ”så levde de lyckliga i alla sina dagar” i den här bokens slut, men den inger ändå hopp. Sådana här böcker behövs verkligen!


Imorgon är allt som vanligt
Författare: Lina Stoltz
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 160
ISBN: 9789129690545
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *